Hlavní obsah

Teherán zažil druhou noc bouřlivých studentských protestů

Novinky, Lenka Hloušková, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Druhou noc strávily v teheránských ulicích tisíce mladých Íránců, kteří protestují proti duchovním vůdcům prosazujícím v zemi tvrdé náboženské zákony. Požadují také odstoupení prezidenta Mohammada Chátamího, který údajně nedokáže radikály mírnit. Zahraniční tiskové agentury uvádějí, že se protestů vedle stovek studentů vysokých škol zúčastnily i tři tisíce jejich sympatizantů.

Foto: Josef Zajíc

Pan Miroslav Donutil 4. března v LIBREXU.

Článek

Celkový počet nespokojenců se současným vládním režimem, kteří vyšli do ulic, ale zůstává neznámý.

Proti demonstrantům zasáhly na několika místech pořádkové síly. Tamější televize informuje, že k intervenci policie došlo poté, co se na sebe dva nepřátelské tábory mladistvých, tj. stoupenci provládní a protivládní politiky, vrhly. Vzduchem létaly nejen peprné výrazy, ale i kameny. Několika stovkám policistů trvalo dlouhé desítky minut, než situaci v Teheránu uklidnily.

Protesty budou zřejmě pokračovat a sílit

Podobná protestní akce se odehrála také z úterý na středu. Police tu noc zadržela 80 lidí. Počet zúčastněných se ale v noci na dnešek výrazně zvýšil a dá se předpokládat, že hnutí požadující zmírnění islámských zákonů platných v zemi bude sílit i v následujících dnech.

Studenti jsou nespokojeni s postojem Chátamího, jenž prý nedostatečně rychle prosazuje reformy. Vláda už oznámila, že proti příštím případným akcím tvrdě zasáhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám