Hlavní obsah

Technologie Huawei a ZTE znepokojují i orgány EU

Právo, rei, svj

Také orgány Evropské unie, nikoliv jen jednotlivé členské státy, znepokojují možná bezpečnostní rizika u technologií čínských společností. Podle listu Financial Times (FT) zvažuje EU přísnější posuzování možných rizik.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aparát EU chce podle zprávy zmapovat, jak velká je čínská elektronická infrastruktura v celém bloku. Brusel tím reaguje na vzrůstající obavy ze zneužití čínských technologií k možné špionáži pro Peking, zejména v souvislosti s aukcemi na poskytovatele nových mobilních sítí 5G, připomněl list.

Nepoužívat zařízení čínských společnosti Huawei a ZTE na úrovni vlády a klíčové infrastruktury se nedávno rozhodly Austrálie a Japonsko. Ani ve Francii se Huawei nemá podílet na rozvoji sítí 5G, s jejichž rozšířením počítá také Česká republika.

Německo a Velká Británie se zase chystají systémy důkladněji posuzovat a přísnější postoj zaujímají i Spojené státy, které podle FT v tomto směru vyvíjejí na evropské spojence tlak.

V Česku před zařízeními od Huawei a ZTE varoval bezpečnostní kybernetický úřad NÚKIB a vláda se bude jeho zprávou zabývat příští týden.

Společnost Huawei, kterou založil vysloužilý důstojník čínské armády Žen Čeng-fej, podezření odmítá a například v Británii slíbila investovat dvě miliardy dolarů (45 mld. Kč) do posílení bezpečnosti svých zařízení a softwaru. Čínské ministerstvo zahraničí minulý měsíc uvedlo, že by bylo směšné bránit běžnému obchodu kvůli spekulacím, a partnerské země vyzvalo, aby čínským investorům zajistily spravedlivé podmínky.

Do kauzy zatažena už i evidence tržeb

Kauza Huawei hýbe několik týdnů i Českem. Podnikatelské odbory, jež sdružují některé podnikatele a živnostníky, včera varovaly před rizikem možného zneužití dat z českého podnikatelského prostředí kvůli propojení čínské firmy se společností O2 ze skupiny PPF. Operátor O2 je největším dodavatelem pokladního systému pro elektronickou evidenci tržeb a s Huawei spolupracuje.

Podnikatelské odbory společně s hnutím Radostné Česko vyzvaly ministerstvo financí, aby EET proto pozastavilo a nechalo prověřit její bezpečnost.

„Jak je známo, exkluzivním dodavatelem providera O2 je právě čínská firma Huawei. Jde především o routery. Nelze tedy vyloučit, že se čínská vláda nemůže dostat k datům z EET,“ uvedl předseda hnutí Radostné Česko Boleslav Buzek, který dlouhodobě proti evidenci tržeb vystupuje.

Ministerstvo na to reagovalo, že Finanční správa v systému EET žádná zařízení Huawei nepoužívá a data, která stát od podnikatelů získává, jsou chráněná přísnými bezpečnostními opatřeními.

„Pokud jde o volbu podnikatelů, jaké zařízení používají pro plnění svých zákonných povinností souvisejících s EET, Finanční správa jim nemůže nic nařizovat. To by odporovalo principu otevřeného řešení, na kterém je EET postavena,“ dodal Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva.

„Systém O2 eKasa zařízení od čínské společnosti Huawei nevyužívá,“ uvedla pak v reakci mluvčí mobilního operátora O2 Lucie Jungmannová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám