Hlavní obsah

Tchaj-wan si brousí zuby na americké torpédoborce Aegis

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ

Do rozbouřených vod Tchajwanské úžiny - považované mnohými za nejvýbušnější ohnisko v Asii - dopadl další granát: Washington příští rok kývne na prodej čtyř nejvyspělejších amerických torpédoborců vyzbrojených raketami Aegis ostrovnímu Tchaj-wanu.

Foto: Arcidiecéze pražská
Článek

Tvrdil to v pondělním vydání s odvoláním na nejmenované zdroje ostrovní list China Times s tím, že dodávka lodí by začala zřejmě v roce 2011.

Před třemi lety odklepl prezident George W. Bush Tchaj-wanu již prodej čtyř křižníků třídy Kidd. To byl pro ostrov největší zbrojní obchod desetiletí od dob, kdy mu Bushův otec prodal 150 stíhaček F-16.

Podle námořních expertů stojí křižníky Kidd co do kvality hned na druhém místě za torpédoborci Aegis.

Kontrakt za miliardy dolarů

Tchajwanské ministerstvo obrany zareagovalo prohlášením, že USA žádné rozhodnutí ohledně prodeje systému Aegis nesdělily, ale mluvčí ministerstva dodal: "Aegis jsou samozřejmě zbraně, o něž má naše námořnictvo zájem. Pokud USA budou s prodejem souhlasit, jsme připraveni je koupit."

Cena kontraktu se odhaduje na 3,5 miliardy dolarů.

Čínská lidová republika (ČLR) považuje Tchaj-wan za odštěpeneckou provincii, která se musí s pevninou opět sjednotit, a to v případě nutnosti i silou.

Peking odsuzuje obecně prodej zbraní ostrovu, ale brojí zejména proti lodím Aegis, které by Tchaj-wanu posloužily jako regionální štít proti zhruba pěti stovkám raket mířících na ostrov z pevniny.

Tchaj-wan k posílení obrany uvažuje i o nákupu protiraketových střel Patriot, ponorek a protiponorkových letadel. Cena se odhaduje na 18 miliard dolarů, ale Tchaj-pej by ji chtěla snížit o tři miliardy.

Tchaj-pej: "Čína chce zabít vůdce ostrova"

Zprávy o těchto obchodech přicházejí v době, kdy Čína vyhrožuje vojenskou konfrontací v obavách, že tchajwanský prezident Čchen Šuej-pien ve svém druhém funkčním období, zahájeném v květnu, bude tvrdě tlačit na formální nezávislost ostrova.

V neděli tchajwanský premiér Jü Si-kchun obvinil Peking, že během cvičení v Tchajwanské úžině nacvičoval útok na prezidentský palác v Tchaj-peji s cílem zavraždit nebo zajmout ostrovní nejvyšší představitele. Podle jednoho vojenského činitele jde o strategii, k níž Peking zřejmě inspirovala americká akce v Iráku k zajmutí Saddáma Husajna.

Peking také sáhl k neobvyklému kroku, když napsal dopis přímo generálnímu tajemníkovi OSN Kofi Annanovi, v němž protestoval proti novému úsilí Tchaj-wanu získat zpět křeslo v OSN, a vyzval jej, aby nechal dopis cirkulovat jako oficiální dokument.

Návrh na přijetí Tchaj-wanu do OSN předložilo 15 jeho spojenců, vesměs malých a chudších států Latinské Ameriky, Afriky a Tichomoří. Tchaj-wan měl křeslo v OSN do roku 1971, kdy jej Valné shromáždění vyloučilo a přiznalo místo lidové Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám