Hlavní obsah

Tálibán unesl dva Indy, unesení Turci jsou volní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Dva turečtí technici, kteří byli podle původních zpráv mezi pěticí unesených osob v Afghánistánu, jsou v pořádku a na svobodě. V Ankaře to v neděli odpoledne oznámil mluvčí ministerstva zahraničí. Tálibán naopak potvrdil, že v sobotu jeho příslušníci odvlekli dva Indy ze stavby v jižním Afghánistánu.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Původní zprávy z Afghánistánu hovořily o tom že se oba Turci spolu s jedním Afgháncem ocitli v pátek v rukou únosců, kteří se jich údajně zmocnili jižně od Kábulu.

Nick Downie z nevládního bezpečnostního úřadu, který se zabývá ochranou zahraničních pracovníků, sdělil, že neidentifikovaní muži v pátek vpadli do kanceláře turecké stavební společnosti jižně od Kábulu, zbili a svázali afghánského člena personálu a pak jednoho Afghánce a dva Turky odvezli. Všichni se podíleli na hloubení studní v provincii Lógar.

"Jsou zpět a v pořádku. Nebyla to politická záležitost a s úspěchem se vše vyřešilo," řekl později mluvčí ministerstva.

"Jsou zpět a v pořádku. Nebyla to politická záležitost a s úspěchem se vše vyřešilo," řekl později mluvčí ministerstva.    

Únosy cizinců v Afghánistánu nejsou vzácností. 30. listopadu Taliban propustil tureckého dělníka, kterého zadržoval asi měsíc na jihu země.

Tálibán zaútočil v Kandaháru

Na 20 zraněných si vyžádal sobotní výbuch bomby na centrálním náměstí v jihoafghánském Kandaháru. Exploze vyrazila okna okolních domů, jejichž střepy zasypaly náměstí, a zcela zničila šest krámků na blízkém bazaru. K útoku se později telefonicky přihlásilo hnutí Tálibán, které z něj bylo podezřelé.

Mluvčí Tálibánu uvedl, že útok byl namířený proti americkým vojákům nakupujícím na bazaru. Nálož umístěná na bicyklu ale vybuchla později, než bylo plánováno, takže zranila jen afghánské civilisty. . Jde již o druhý podobný incident za poslední týden.

Ve středu byli zraněni dva američtí vojáci, když na jejich automobil bývalý policista hodil granát. Také k tomuto útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. Kandahár byl sídlem Tálibánu do roku 2001, kdy toto hnutí svrhly USA a jejich spojenci.

Tálibán hrozí útoky na účastníky Velké džirgy

K útokům došlo v citlivé době, kdy se chystá kábulské zasedání Velké džirgy, jež má schválit novou ústavu. Tálibán pohrozil že zaútočí na účastníky jednání Velké džirgy, kteří mají v Kábulu schválit novou ústavu. Zasedání bude podle vedení hnutí "drama".

Prezident Hamíd Karzáí řekl, že přípravy schůze, které se zúčastní na 500 zástupců afghánských kmenů, pokračují. Měla by začít ve středu, ale Karzáí nevyloučil až týdenní zpoždění. Návrh ústavy, o němž budou účastníci hlasovat, dává silný mandát prezidentovi, který bude volen v přímých volbách. Hlavním jednotícím prvkem ústavy jsou zásady islámu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tálibán unesl tureckého inženýra

Tureckého inženýra Hasana Onala pracujícího na stavbě dálnice z Kábulu do Kandaháru unesli s jeho afghánským řidičem ve čtvrtek v provincii Ghazní aktivisté...

Tálibán hrozí popravou uneseného Turka

Stoupenci někdejšího afghánského vládního hnutí Tálibán pohrozili, že ještě v neděli zabijí uneseného tureckého inženýra Hasana Onala, pokud úřady nepropustí...

Výběr článků

Načítám