Hlavní obsah

Tálibán kopíruje strategii Islámského státu, varuje britský válečný veterán

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Neposlouchejte, co Tálibán říká, sledujte, co dělá, upozornil ve středu předseda zahraničního výboru britské sněmovny Tom Tugendhat, který coby voják sloužil v Afghánistánu. Podle něj budou mít ženy za vlády Tálibánu právo tak maximálně býti otrokem.

Foto: Profimedia.cz

Britský poslanec a válečný veterán Tom Tugendhat

Článek

Ohradil se také proti americkému prezidentovi Joe Bidenovi, který zpochybnil vůli Afghánců bojovat. Lidé, kteří za svou zemi nikdy nebojovali, by si měli kritiku dvakrát rozmyslet, poznamenal Tugendhat.

„Ani slovo (Tálibánu) není důvěryhodné. Neposlouchejte, co říkají. Sledujte, co dělají. Víme, co myslí, když mluví o ženských právech. Mají tím na mysli právo žen býti otrokem, movitým majetkem. Nemají tím na mysli právo žen býti plnohodnotným člověkem,” řekl Tugendhat ve vysílání rádia Times.

Upozornil, že způsob, kterým si Tálibové vykládají muslimské právo šaría, je extrémní, a mezinárodní společenství by jim nemělo věřit, že ženy budou v lepším postavení než kdysi.

„Je to jen PR okoukané od Islámského státu v jeho počátku, aby si koupili trochu času, než se zabydlí a začnou s tím, co doopravdy chtějí,” myslí si Tugendhat.

Osmačtyřicetiletý poslanec ve středu také vystoupil ve sněmovně s emotivním projevem, ve kterém popsal zážitky z války.

Výsadkář: Afghánci se neobětují za stát

Domácí

Zkritizoval amerického prezidenta Bidena za to, že z úspěchu Tálibánu viní afghánské síly. Šéf Bílého domu zpochybnil motivaci Afghánců bojovat za svou zemi a řekl, že takovou práci nemohou Američani dělat za ně.

„Ti, kteří za barvy svých vlajek nebojovali, by měli být opatrní, když kritizují ty, kteří bojovali,” řekl Tugendhat.

Reklama

Výběr článků

Načítám