Hlavní obsah

Tajfun Nabi zabil v Japonsku 13 lidí

TOKIO

Japonský ostrov Kjúšú zasáhl v úterý tajfun Nabi doprovázený přívalovými dešti a silným větrem. Zabil 13 osob. Smršť zapříčinila záplavy a sesuvy půdy, postihla dopravu a evakuace kvůli ní postihla už přes 110 tisíc lidí.

Článek

Policie sdělila, že mezi pohřešovanými je 53letý muž, kterého v jeho domě zavalil sesuv půdy. I další pohřešovaní zůstali pod troskami domů. Dvě desítky lidí podle policie utrpělo zranění na Kjúšú a na souostroví Okinawa.

V brzkých odpoledních hodinách místního času (kolem sedmé SELČ) Nabi (v korejštině Motýl) zasáhl západní část Kjúšú v prefektuře Nagasaki. Tajfun se nyní pohybuje k severu rychlostí 30 kilometrů za hodinu, přičemž poryvy jeho větrů mají rychlost až 144 kilometrů v hodině. Během dneška by bouře měla přejít japonské souostroví, na jehož území v některých oblastech dopadlo od neděle až metr srážek, většina za posledních 24 hodin.

Z obavy před dalšími záplavami a sesuvy půdy nařídily úřady na Kjúšú evakuaci více než 110 tisíc  obyvatel, z toho 70 tisíc připadá na město Nobeoka v prefektuře Óita, kde hrozí rozvodněním místní řeka. V oblasti byla přerušená námořní, letecká i pozemní doprava.

Meteorologové předpovídají, že Nabi se stočí na východ a v příštích dnech zasáhne pás pobřeží u Japonského moře. Je 14. tajfunem letošní sezony a třetí, který letos zasáhl Japonsko. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám