Hlavní obsah

Tajfun Khanun dorazil do Jižní Koreje, přinesl déšť a silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Ve středu udeřil v Jižní Koreji očekávaný tajfun Khanun. Přinesl hustý déšť, bylo zrušeno více než 300 letů, 10 tisíc lidí se muselo evakuovat ze svých domovů. Pro celou zemi platí výstraha. Do bezpečí se museli přesunout i skauti, kteří mají u Soulu celosvětové setkání jamboree.

Tajfun Khanun dorazil do Jižní Koreje, přinesl déšť a silný vítrVideo: Reuters

 
Článek

Khanun prochází mezi Jižní Koreou a jihozápadním japonským ostrovem Kjúšú a pohybuje se rychlostí přibližně 20 kilometrů za hodinu směrem na sever korejského poloostrova.

Bouře, která tajfun provází, přinesla ve středu na východní pobřeží až 60 milimetrů srážek, vítr dosáhl v některých oblastech rychlosti 90 kilometrů v hodině, píše s odkazem na jihokorejskou meteorologickou agenturu Reuters.

37 tisíc skautů z celého světa, kteří do Jižní Koreje dorazili na celosvětové setkání jamboree, se muselo evakuovat.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Tajfun Khanun dorazil do Jižní Koreje

Chystá se i KLDR

Na tajfun se připravuje i Severní Korea, jejíž hlavní město Pchjongjang pravděpodobně brzy zasáhne. Severokorejská státní tisková agentura KCNA ve středu informovala, že v ohrožených oblastech jsou připraveny pytle s pískem a čerpadla.

Jižní Korea se stále vzpamatovává z intenzivních monzunových dešťů, které ji zasáhly minulý měsíc. Kvůli záplavám a sesuvům půdy zahynulo více než 40 lidí.

Evakuovaní čeští skauti dorazili do Soulu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám