Hlavní obsah

Tajfun Aere zasáhl Čínu, počet obětí roste

ŠANGHAJ/TAI-PEI

Na jihovýchodní Čínou řádí od středečního večera tajfun Aere, který si vyžádal na 40 životů na Tchaj-wanu, Filipínách, v Japonsku i v samotné Číně, kde kvůli němu bylo evakuováno 930 000 lidí a do přístavů se muselo vrátit na 40 000 rybářských lodí.

Foto: Jiří Smutný

Ředitel brněnské zoo Martin Hovorka (vpravo)

Článek

Tajfun doprovázejí prudké a silné deště, na severu Tchaj-wanu napadlo na dva půl dne půldruhého metru srážek. Právě sever ostrova Tchaj-wan byl nejvíce postižen. Odlehlou horskou vesnici zasáhl sesuv bahna, který během deseti sekund pod sebou pohřbil 24 domů, v nichž zahynulo nejméně 15 lidí. Záchranáři se stále snaží dostat do izolované vesnice.

Při podobném případu zemřelo deset lidí v čínské provincii Se-čchuan, kde je 7 dalších pohřešováno. V Číně především zasáhl provincie Fu-ťien a Če-ťiang. U pobřeží provincie Če-ťiang uvázly na mělčině dvě nákladní lodě. Záchranáři se k nim kvůli silnému větru nemohou dostat a čekají na příliv po soumraku, který umožní plavbu až k lodím.

Čínské úřady se snaží minimalizovat škody, na druhou stranu však předpokládají, že by silný déšť mohl zmírnit katastrofální sucho, které postihlo oblast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám