Hlavní obsah

Tady našel šéf Al-Káidy smrt. Na balkóně, pomocí dvou „nindža raket“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Skrýval se v domě tálibanského ministra obrany Sirádžuddína Hakkáního v centru Kábulu. Zrovna stál na balkóně, když na něj americká CIA z dronů shodila dvě „tiché“ rakety Hellfire. Příprava operace trvala půl roku. Jeden z nejhledanějších teroristů světa Ajman az-Zaváhirí je po smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř stoupá z místa v Kábulu, kde provedly USA útok na šéfa Al-Kaidy ZavahríhoVideo: Reuters

 
Článek

Podle dostupných informací byl Zaváhirí zabit během mise, jejíž plánování trvalo šest měsíců. Osudným se mu staly dvě rakety R9X Hellfire, takzvané „nindža rakety” – jejich devízou je, že ničí cíl nikoli výbuchem, ale šesti čepelemi, které trčí z těla rakety. Trochu jako takové tajné meče, kterými disponovali nindžové. Vzhledem k tomu, že cíl zabíjejí pomocí kinetické energie, vedlejší škody by měly být minimální.

Bezpilotní letouny je na třípatrový dům, ve kterém se Zaváhirí nacházel, shodily v neděli okolo 6:18 tamního času. Schovával se v bohaté kábulské čtvrti Šerpur, v domě patřícím afghánskému ministrovi obrany Sirádžuddínovi Hakkánímu.

USA zabily lídra Al-Káidy Zavahrího

Zahraniční

Jedná se tak o potvrzení, že islamistické hnutí Tálibán nadále spolupracuje, nebo minimálně chrání teroristy z al-Káidy. Americká federální služba (FBI) chce Hakkáního vyslechnout.

Uživatelé sociálních sítí pomocí geolokace rychle identifikovali dům, ve kterém Zaváhirího zabili. Na Twitteru fotografie z místa sdílel například analytik Charles Lister z think-tanku Middle East Institute, otiskl je rovněž britský deník Daily Mail.

Žádné civilní oběti, tvrdí Biden

Americký prezident Joe Biden v projevu řekl, že nikdo z civilistů ani ze Zaváhirího rodiny nebyl zabit. Tuto informaci však zatím nelze nezávisle ověřit.

Foto: Zdroj: Charles Lister/Twitter

Zatím neověřená fotografie domu, kde byl Zaváhirí zabit

Fanatický islamista, kdysi pravá ruka Usámy bin Ládina, stál za několika útoky, při nichž byly zabity tisíce Američanů.

Když americký prezident Joe Biden v pondělí večer oznámil, že zpravodajci hledaného teroristu konečně zneškodnili, připomněl atentát z 11. září 2001, který Zaváhirí pomáhal plánovat. Byl také mozkem bombových útoků na válečnou loď USS Cole z roku 2000 a útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzánii v roce 1998.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁRE: Ajmán Zavahrí na archivních záběrech spolu s bin LádinemVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám