Hlavní obsah

Syn ruského konstruktéra útočných dronů pracuje pro OSN na odzbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský konstruktér Alexandr Zacharov odpovídá za vývoj bezpilotních letounů Lancet, které vybuchují při dopadu a které Moskva používá ve válce vedené proti Ukrajině. Jeho syn Lavrentij po studiu v Británii nastoupil na šestiměsíční stáž na Institutu OSN pro výzkum odzbrojení (UNIDIR) v Ženevě, napsal francouzský deník Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Lavrentij Zacharov, syn ruského konstruktéra dronů Alexandra Zacharova

Článek

Lavrentij Zacharov podle listu nastoupil do této pozice letos v květnu, jeho profil figuruje na stránkách institutu. UNIDIR se prezentuje jako instituce, která usiluje o „stabilnější a bezpečnější svět, v němž budou lidé chráněni před ozbrojenými hrozbami“. Pozici stážisty je možné prodloužit jednou o šest měsíců. Od roku 2021 prošel mladý muž prošel stážemi v agenturách OSN v New Yorku a v Římě, dodává Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Zacharov, ruský konstruktér dronů

Zacharov „byl vybrán, stejně jako všichni stážisté, v rámci konkurenčního a transparentního náborového procesu na základě kvalifikace, dovedností a zkušeností nezbytných pro tuto pozici,“ sdělil UNIDIR zpravodajskému portálu Tribune de Genève.

Drony Lancet pocházejí z dílny společnosti Zala Aero, v jejímž čele stojí Alexandr Zacharov. Ve firmě pracuje i několik dalších členů rodiny, Lavrentij mezi ně ale nepatří, píše Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Dron Lancet z dílny společnosti Zala Aero

Zala Aero je součástí koncernu Kalašnikov a vztahují se na něj protiruské sankce na invazi na Ukrajinu. Sankce se ale neaplikují na rodinné příslušníky. Lavrentij podle zjištění médií vlastní spolu se svou matkou byt v londýnské čtvrti Westminster, za nějž v roce 2018 zaplatili 1,5 milionu liber (42 milionů korun).

Ruské drony zasáhly sklad ropy na západě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám