Hlavní obsah

Světový tisk: zatčení Husajna situaci v Iráku neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚT

Zprávy o zatčení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna jsou ústředním tématem zpravodajství i komentářů pondělních deníků na celém světě. Listy vyjadřují spokojenost z diktátorova polapení, zároveň zdůrazňují, že na spojenecké síly čeká ještě spousta práce.

Foto: Jiří Růzha

Sváťovo Dividlo v DNS Čížkovice - Sváťa coby Mikuláš na Zdravotním úseku

Článek

Britský tisk s uspokojením komentuje zadržení bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Upozorňuje však, že koaliční síly mají v Iráku před sebou ještě dlouhou cestu.

"Mocný diktátor Saddám byl lapen v díře jako krysa," konstatuje úvodník listu Daily Mail.

Deník Independent označuje sobotní dopadení Saddáma americkými silami u jeho rodného Tikrítu za "bod pro Spojené státy". Přitom ale zdůrazňuje, že to "nezaručuje vítězství v této válce se záškodníky".

Podle listu stojí před USA poznání, že Irák je země, které se dá velmi těžko vládnout a že Saddám ovládal skupiny zapojené do odporu proti okupačním silám jen v mizivé míře. "Uvěznění bývalého iráckého diktátora neřeší hlavní problém Američanů v Iráku, který spočívá v tom, že nemají místní spojence disponující dostatečným vlivem, aby mohli vládnout zemi," píše deník.

List Daily Telegraph se domnívá, že zadržení Saddáma bude mít vliv na bezpečnostní situaci v Iráku, protože "zasadí ránu jeho posledním stoupencům".

"Teď vyvstane pokušení myslet si, že nepřítel přišel o hlavu," píší Financial Times. Jak ale dodává "takový triumfalismus by znamenal velký omyl, protože v Iráku je mnoho lidí, kteří okupaci nenávidí".

Francouzské listy varují: Je stále co řešit

Francouzské deníky sice přiznávají Bushovo vítězství, zdůrazňují však, že válka zdaleka není u konce a v Iráku ještě není vše vyřešeno. Saddámovo zajetí oddělují od vyřešení situace v Iráku.

List Figaro píše, že Husajnovo zatčení v pravou chvíli přispělo k Bushovým šancím na jeho opětovné zvolení v nadcházejících prezidentských volbách. Zároveň dodává, že Bush musí nyní zapůsobit ještě přesvědčivěji o správnosti dosavadního postupu amerických vojenských jednotek a musí se snažit ospravedlnit nutnost amerických zásahů do záležitostí Iráku.

Podle La Croix bylo dosaženo jasného cíle války v Iráku, na němž se shodoval téměř celý svět - dopadnout Husajna. "To nejdůležitější je učiněno, stále tu ale zůstává plno záležitostí, které je nutno řešit."  

Libération zdůrazňuje, že se skoncovalo se Saddámem, ne s iráckou otázkou. Bush si podle listu nemohl přát hezčí vánoční dárek. "Zajetí Saddáma dává Bushovi hezkou šanci vyškrábat se z močálu, v něž delší dobu tápal."

Rovněž podle listu Le Parisien není vše vyřízeno. Před USA nyní stojí největší úkol - obnovit zničený Irák. Deník si dále klade zásadní otázku, kde, kdy a kým bude bývalý diktátor souzen a potrestán.

Regionální noviny Ouest-France si neodpustily ironickou poznámku a píší, že Husajn, který přestal škodit, je sice pod zámkem, šéf Al-Kájdy však stále pobíhá někde venku.

Rakouský tisk: Po ponížení konečně přišel úspěch

Rakouské listy se svorně shodují, že zadržení svrženého Husajna je příznivou zprávou pro koaliční síly v Iráku a zejména pro USA.

"Po mnoha poníženích velký úspěch. Zajištění Husajna je pro Američany důvodem k jásotu. A nejen pro ně, i velká většina Iráčanů a snad rovněž Evropané pociťují obrovskou úlevu," soudí list Die Presse.

"Ještě generace se budou moci přít, zda je s pomocí zahraniční síly oprávněné svržení diktátora, jenž zabil statisíce lidí, zbavil práva a podmanil si miliony lidí a odpovídá za jediné dvě výbojné války posledních desetiletí, anebo zda se Američané a Britové dopustili před dějinami jednoho z největších zločinů," míní komentátor.

List Kurier konstatuje, že zveřejněné záběry ukazují zpustlého Husajna. Chatrná figurka, která nemá nic společného s absolutním vládcem. To je pravý obraz jednoho diktátora, napsal list a současně připomněl zločiny, které má na svědomí někdejší Husajnův režim.

Podle listu Der Standard je víkendové zadržení Husajna samozřejmě dobrým dnem i pro amerického prezidenta George Bushe. Možná je to den, o kterém se bude jednou říkat, že rozhodl prezidentské volby v roce 2004 v jeho prospěch. "Kletba, která se od zmizení Usámy bin Ládina vznášela nad oběma vyhranými válkami v Afghánistánu a Iráku, je odstraněna," soudí list.

Izraelský tisk se raduje z dopadení a pokoření

Izraelský tisk se ze zatčení bývalého iráckého diktátora raduje a ve velkém formátu přetiskuje jeho poslední fotografie. Ohledně budoucnosti Iráku však zůstává tisk obezřetný.

"Dopaden a pokořen" zní například titulek doprovázející fotografii Husajna v největším izraelském deníku Jediot Achronot. "V dějinách nastávají chvíle, kdy se zdá, že dobro převažuje nad zlem," píše list.

"Je to konec diktátora: zmatený a špinavý byl zatčen v díře," zdůrazňuje v komentáři druhý nejoblíbenější deník Maariv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám