Hlavní obsah

Světová populace dál roste, avšak stále pomaleji

Paříž

Světová populace se ze současných 7,3 miliardy obyvatel zvýší do roku 2050 na zhruba deset miliard lidí. Zprávu zveřejnil francouzský Státní institut pro demografické studie (Ined). Nárůst světové populace by měl přitom podle jejích autorů pokračovat i po roce 2050, ale stále pomaleji.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Nejlidnatější zemí na světě zůstává Čína.

Článek

V posledních dvou stoletích se počet lidí ve světě zvýšil sedminásobně a do konce 21. století možná dosáhne 11 miliard. Tento nárůst se ale postupně zpomaloval a bude nejspíš dál zpomalovat. Před 50 lety byl roční nárůst dvě procenta, letos je to 1,2 procenta. Za sto let by se podle Ined světová populace mohla téměř stabilizovat.

Zpomalení růstu světové populace je důsledkem snižování porodnosti. Zatímco v roce 1950 připadalo ve světě na jednu ženu v průměru pět dětí, nyní je to 2,5 dítěte. Nejnižší porodnost je v Portugalsku a Severní Koreji (1,2 dítěte na jednu ženu), nejvyšší v Nigeru (7,6 dítěte).

Indie zřejmě předstihne Čínu

Růst světové populace bude důsledkem hlavně porodnosti v Africe, kde v téměř všech zemích jsou více než tři děti na ženu.

Počet obyvatel černého kontinentu by se měl podle odhadů zvýšit ze současných 1,2 miliardy na 4,4 miliardy v roce 2100, a to i při velké úmrtnosti na AIDS, poznamenal ústav.

Nejlidnatější zemí je stále Čína (1,4 miliardy lidí), ale druhá Indie (1,3 miliardy) pravděpodobně v důsledku vyšší porodnosti Čínu do roku 2030 předstihne. Obě tyto země spolu se Spojenými státy, Indonésií, Brazílií, Pákistánem a Nigérií mají dohromady 3,85 miliardy obyvatel, tedy víc než polovinu světové populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám