Hlavní obsah

Kyrgyzská policie vtrhla do sídla exprezidenta Atambajeva a zatkla ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek

Speciální síly kyrgyzské policie ve středu obklíčily sílo bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva na jižním okraji metropole Biškeku. Pak do něj vtrhly a bývalého prezidenta zadržely, protože odmítal vypovídat. Před sídlem se střílelo, protože policii v zásahu bránili Atambajevovi příznivci.

Foto: Vyacheslav Oseledko, ČTK/AP

Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev

Článek

Zraněno střelbou gumovými projektily bylo nejméně deset lidí, mezi nimi i novináři a bývalí poslanci, uvedl kyrgyzský server 24.kg. Podle Svobodné Evropy byl jeden muž zasažen do nohy a zraněna byla gumovým projektilem i novinářka Aida Džimaševová.

„Speciální síly UKMK prováděly speciální operaci s cílem zadržet bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva,“ uvedl Kyrgyzský státní výbor pro národní bezpečnost (UKMK). K zásahu dodal: „Síly použily jen gumové projektily. Žádné jiné projektily nebyly použity.“

Svobodná Evropa: Slzný plyn

Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že k sídlu exprezidenta bylo posláno osm sanitek. Podle reportéra Svobodné Evropy police použila proti Atambajevovým příznivcům slzný plyn.

Ještě před zásahem si 62letá bývalá hlava státu na dvoře sídla potřásala rukama s příznivci, než ho odvedla jeho ochranka. Ani ta však nezabránila jeho zadržení. Atambajev byl údajně vrtulníkem přepraven na neznámé místo.

Exprezident čelí obvinění z devíti trestných činů včetně korupce. Zvláštní parlamentní komise zjistila, že exprezident rozhodl o vydávání zbraní ruským zločineckým skupinám, v rozporu se zákonem omilostnil v zemi známého zločince, podílel se na pozemkových machinacích, pronásledoval opozici a kryl případy defraudací a korupce.

Atambajev předal moc nástupci

Dvaašedesátiletý Atambajev byl předloni prvním prezidentem Kyrgyzstánu, který pokojně a v souladu s ústavou předal moc svému nástupci. Nynější obvinění Atambajev odmítá a označil je za politické pronásledování ze strany současného vedení státu v čele s prezidentem Sooronbajem Žeenbekovem.

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám