Hlavní obsah

Zoufalé pátrání po boeingu může trvat léta, ve vytipované oblasti není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátrání po pohřešovaném letadle malajsijských aerolinií se pravděpodobné protáhne na několik let, sdělil v pátek vysoký představitel amerického ministerstva obrany agentuře Reuters.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci australské armády spouštějí do moře ponorku Phoenix, která pátrá po zmizelém Boeingu 777.

Článek

Dosavadní hledání trosek stroje v hlubinách Indického oceánu nepřineslo výsledky, ponorka přitom prohledala už 95 procent vytipované oblasti.

”Vyrazili jsme všichni do této malé oblasti a nic jsme nenašli. Teď musíme zpátky do velkého prostoru. Mluvíme teď o rocích (pátrání),“ řekl americký činitel, který si nepřál být jmenován, neboť nemá zmocnění se k výsledkům pátrání vyjadřovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dálkově ovládaná ponorka Bluefin-21 podle listu The Guardian do pátku prohledala 95 procent vytipované oblasti, kde se s největší pravděpodobností měly nacházet černé skříňky ze zmizelého letadla.

Foto: Reuters

Pilot novozélandského Lockheedu P-3C Orion Timothy McAlevey při pátracím letu v rámci hledání černých skříněk zmizelého boeingu.

„Jestliže nedojde ke kontaktu, Bluefin-21 bude pokračovat v prozkoumávání oblastí přiléhajících k desetikilometrovému okruhu,“ řekl jeden ze členů střediska pro pátrání v australském Perthu.

„V současnosti probíhají úzké konzultace s našimi zahraničními partnery, jak nejlépe v budoucnosti pokračovat v hledání,“ dodal Australan. Na pátrání se kromě Austrálie a USA podílí také Malajsie, protože stroj patřil společnosti Malaysia Airlines, a Čína, neboť 154 z 238 osob na palubě byli Číňané.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Podle amerického činitele je nyní na Malajsii, aby rozhodla, jak bude pátrání dál pokračovat, zda například bude využito více dálkově řízených ponorek, které by měly větší ponor. Bluefin-21 operuje na hranici svého maximálního ponoru. To by však bylo ještě nákladnější než současné pátrání, které už vyšlo na více než sto miliónů dolarů. CNN už dříve odhadla, že by hledání mohlo přijít na čtvrt miliardy dolarů. [celá zpráva]

Ve čtvrtek opět protestovalo v Pekingu na 20 příbuzných cestujících před malajsijskou ambasádou, protože se s nimi diplomaté už tři dny nesetkali.

V pátek se hledání účastní osm letadel a deset lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám