Hlavní obsah

Zónu smrti na Everestu chce vyčistit dvacet odvážných horolezců

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým 20 zkušených horolezců hodlá vyčistit Mt. Everest od přibližně dvou tun odpadků. Nejvyšší horu světa sice již zdolalo přes 4000 lidí z celého světa, ale připravovaná expedice se jako vůbec první pokusí vyčistit „zónu smrti“.

Článek

Zóna smrti na Everestu (8848 m) začíná přibližně ve výšce nad 8 000 metry, v oblasti, kde je příliš řídký vzduch a člověk tady nevydrží kvůli nedostatku kyslíku dlouho. O čištění částí nejvyšší hory světa se už podle serveru Discovery News pokoušelo více expedicí, ale žádná v této výšce, protože jde o riskantní podnik.

Tým, který se připravuje k výstupu na konci dubna, budou tvořit zkušení Nepálci pod vedením sedminásobného pokořitele hory Namgyal Sherpy. Vrchol Everestu je po čtyřech tisícovkách návštěv notně zanesený odpadem od různých obalů, kyslíkových bomb, vlajek a praporků po lidské výměšky. Leží zde také těla horolezců, kteří na hoře zahynuli. Vzhledem k mrazivým teplotám není naděje, že by se někdy tyto odpadky a těla rozložily.

Výstupy budou muset opakovat

„Everest přichází o svou krásu,“ říká třicetiletý vůdce expedice a dodává: „Bereme na sebe velké riziko, ještě nikdo se nepokusil vyčistit Everest v takové výšce. Budeme se muset vypořádat s extrémními podmínkami, ale věříme, že uspějeme.“

Na expedici se bude podílet celkem 31 lidí, ale pouze 20 vystoupá do výšek nad 7000 metrů. Každý z vybrané dvacítky bude muset vystoupat na vrchol opakovaně, protože dolů s sebou ponese nanejvýš 15 kilogramů.

Šerpové, kteří provázejí zahraniční výpravy upozorňují, že jejich klienti často utratí desítky tisíc dolarů, aby se dostali na nejvyšší vrchol světa, ale o odpadky, které tu po sobě zanechají, se už většinou nestarají. Představitelé vlády sice tvrdí, že všechny expedice musí vše, co přinesou, také z hory odnést, nicméně mechanismus, který by toto pravidlo kontroloval a vymáhal, neexistuje.

Ostatně ani tato plánovaná mise není úplně jistá. Požehnání úřadů sice dostala, ale nyní potřebuje ještě dát dohromady 200 tisíc dolarů, aby se mohla uskutečnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám