Hlavní obsah

Zmasakrování 57 lidí vedlo k vyhlášení stanného práva ve filipínské provincii

Shariff Aguak

Filipínská armáda v neděli oznámila, že objevila zatím třetí úkryt zbraní na jihu země v provincii Maguindanao. Oznámení následuje den poté, co armáda zatkla guvernéra této provincie a další lidi údajně zapletené do masakru, při němž zde bylo minulý měsíc zabito 57 lidí. Prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová v provincii vyhlásila stanné právo.

Článek

V krytu na pozemku údajně patřícím zatčenému guvernérovi Andalu Ampatuanovi policisté našli asi 40 zbraní a munici. V sobotu bezpečnostní síly našly opancéřované vozidlo, 340 000 nábojů a několik střelných zbraní ve skladu patřícím stejnému rodinnému klanu.

Ve čtvrtek armáda v úkrytu na neobývaném pozemku nedaleko jejich bydliště našla velký arzenál včetně protitankových střel. Čtyři členové rodinného klanu byli dříve v souvislosti se zabíjením zatčeni.

 Masakr se stal 23. listopadu, kdy přibližně stovka ozbrojenců zaútočila na skupinu přívrženců místního kandidáta na guvernéra, Esmaela Mangudadatua. Mrtvá těla se stopami po kulkách a po bodných ranách byla nalezena ve dvou hromadných hrobech, ve kterých prý byla zasypána i dvě auta. Klan Ampatuanů, který provincii Maguindanao ovládá už několik desetiletí, jakoukoli účast na masakru popírá a za jeho pachatele označuje muslimské povstalce.

Stanné právo umožňuje vojsku zatýkat osoby a bez rozhodnutí soudů provádět nutná opatření k nastolení pořádku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám