Hlavní obsah

Zemětřesení na Filipínách má jednu oběť, poničilo karanténní středisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Střední část Filipín postihlo v úterý zemětřesení o síle 6,7 stupně. S odvoláním na americkou geologickou službu USGS o tom informovala agentura AFP. Zemětřesení má nejméně jednu oběť a 25 zraněných, uvedla agentura Reuters. Poničilo silnice a domy včetně nemocnice a sportovního střediska využívaného jako středisko pro lidi v karanténě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení na FilipínáchVideo: AP

 
Článek

Země se začala otřásat v 8:03 hodin místního času (02:03 SELČ). Ohnisko zemětřesení se podle USGS nacházelo 68 kilometrů jihovýchodně od města Masbate v hloubce asi deseti kilometrů. Filipínský institut vulkanologie a seismologie uvádí, že hypocentrum leželo v hloubce 21 km.

Podle USGS byla pravděpodobnost, že otřesy způsobí vážnější škody, poměrně nízká, ale filipínští seizmologové očekávali škody a varovali před následnými otřesy.

V pobřežním městě Cataingan vzdáleném pět kilometrů od epicentra popraskaly vozovky i mosty. Zřítil se také třípatrový dům. V troskách našel smrt policejní plukovník ve výslužbě. Čtyři jeho příbuzní byli v troskách uvězněni. Utrpěli středně těžká zranění.

„Moje věci popadaly, zdi mých sousedů popraskaly a některé se zřítily,” uvedl 30letý Rodrigo Gonguran.

Popraskaly také zdi místní nemocnice, řekl správce provincie Rino Revalo. Lidé z ní museli být odvezeni ven a skončili ve stanech. Statici také kontrolují sportovní středisko, kde byli po návratu z Manily lidé v karanténě kvůli covidu-19.

Místní obyvatel Isagani Libatan popsal, že zemětřesení zažil cestou za tetou, kam jel na snídani. Otřesy jeho motorkou prudce smýkaly: „Myslel jsem si, že je to pneumatika, ale lidé naráz začali proudit v panice z rozhoupaných domů.” Došlo mu, že jde o zemětřesení. Dodal, že po chvíli přišel silný následný otřes.

Souostroví Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se zde tektonické desky, a zemětřesení jsou proto častá. V roce 1990 zabily otřesy o síle 7,7 stupně na severu Filipín téměř 2000 lidí.

Foto: John Mark Lalaguna, ČTK/AP

Následky zemětřesení na Filipínách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám