Hlavní obsah

Záplavy v Pákistánu ohrožují 14 miliónů lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Islámábád

Záplavy v Pákistánu ohrožují nejméně 14 miliónů lidí a OSN varuje, že k dosavadním 1600 obětem mohou přibýt tisíce dalších. Ve středu proto vyhlásila sbírku 459 miliónů dolarů (téměř devět miliard korun) pro Pákistán.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Povodněmi postižení obyvatelé Pandžábu

Článek

Jedná se o jednu z největších výzev za dobu existence OSN vzhledem k počtu lidí v nouzi. Podle představitele OSN Johna Holmese by měl vytyčený objem prostředků stačit na jídlo, vodu, ubytování a léky v příštích třech měsících. „Je to jedna z největších katastrof, jakým nějaká země v posledních letech čelila,“ řekl.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Evakuace obyvatel v Pandžábu

Záchranný plán má být po 30 dnech zrevidován s novými informacemi o vývoji situace. Podle předpovědí by měly monzunové deště v oblasti v příštích třech dnech polevit. Sezóna ale potrvá do konce srpna a je těžké odhadnout, kolik Pákistánců postihne velká voda dál po proudu Indu.

Holmes upozornil, že povodně postihly každého desátého obyvatele Pákistánu, přičemž okamžitě potřebuje pomoc šest miliónů lidí.

Nejhůře je postiženo Údolí Svát, v obilnici Pákistánu - provincii Pandžáb - je po úrodě.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám