Hlavní obsah

Západoafrické země nutí prezidenta Pobřeží slonoviny k odstoupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan

Západoafrické země v pátek pohrozily dosavadnímu prezidentovi Pobřeží slonoviny Laurentu Gbagbovi, že proti němu použijí síly, pokud se nevzdá moci. Mezinárodní společenství v čele s OSN uznalo za vítěze v prezidentských volbách v listopadu kandidáta opozice Alassana Ouattaru.

Článek

Na summitu šéfů členských zemí ekonomického společenství zemí západní Afriky v nigerijské Abuji zazněla již poněkolikáté výzva Gbagbovi, aby se vzdal moci. Společenství chce zároveň do Pobřeží slonoviny vyslat misi emisarů.

"Pokud bude výzva, o níž nelze vyjednávat, odmítnuta, společenství nebude mít jiné možnosti, než přijmout veškerá dostupná opatření včetně legitimního využití síly, aby byly splněny tužby lidu Pobřeží slonoviny," varovali účastníci summitu.

Ouattara v pátek mezitím vyzval armádu, aby se podřídila jeho velení, a zastavila "zvěrstva" páchaná na obyvatelstvu. Podle údajů výboru OSN pro lidská práva bylo zabito při násilných útocích, které vypukly po volbách, kolem 200 lidí.

Pokračování občanské války

Volby prohloubily krizi v Pobřeží slonoviny, rozděleném občanskou válkou v letech 2002 až 2003. Mezinárodní společenství, včetně Evropské unie a USA, vyvíjí tlak na Gbagba, aby odstoupil. Gbagbo se však v úterý znovu prohlásil prezidentem Pobřeží slonoviny. Do země přitom pozval mezinárodní komisi, aby prošetřila výsledky voleb. Ouattarův mluvčí to ve středu odmítl jako zdržovací taktiku.

Premiér Ouattarovy vlády Guillaume Soro ve středečním vysílání francouzské televizní stanice i-Télé vyzval mezinárodní společenství, aby proti Gbagbovi použilo sílu. Po všech sankcích je to podle něj jediné zbývající řešení.

Gbagbova vláda v pátek odsoudila rozhodnutí Hospodářské a měnové západoafrické unie přidělit Ouattarově administrativě právo používat finanční konta Pobřeží slonoviny, která sdílí s členy unie společnou centrální banku. Podle Gbagbova kabinetu jde o nelegální krok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám