Hlavní obsah

Západní pobřeží Jižní Koreje zamořila ropa

Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC, CNN
SOUL

Ropa z poškozeného hongkongského tankeru v sobotu zamořila západní pobřeží Jižní Koreje. Zamořeno je na dvacet kilometrů pláže. Ropná skvrna je dlouhá 20 kilometrů a dosahuje šířky dvou kilometrů. Únik 10 000 tun ropy představuje největší ekologickou katastrofu v oblasti.

Článek

Ropa zasáhla pláže vzdálené asi 150 kilometrů od Soulu. V oblasti je řada mořských farem, poblíž leží také mořská rezervace. V oblasti se často zastavují migrující ptáci. „Obáváme se ekologické katastrofy,“ uvedl Kim Čong-sik z ministerstva pro námořnictví a rybářství.

Ropa unikající z tankeru znečistila pobřeží. Foto: REUTERS"Tohle není moře, na jaké jsme zvyklí. Je celé hnědočerné. Mořské vlny jsou tmavě hnědé a pobřeží je poseté slizkými hroudami písku," řekl agentuře AFP jeden z místních obyvatel.

Ropa unikající z tankeru znečistila pobřeží. Foto: REUTERS"Tohle není moře, na jaké jsme zvyklí. Je celé hnědočerné. Mořské vlny jsou tmavě hnědé a pobřeží je poseté slizkými hroudami písku," řekl agentuře AFP jeden z místních obyvatel.

"Probudil jsem se a pláž byla tmavohnědá," říká starosta Kuk Čung-ho z vesnice poblíž zasažené pláže Mallipo. "Obchodníci s čerstvými rybami přestali do svých nádrží čerpat mořskou vodu. Ze zisku farem prodávajících mořské živočichy žije 140 rodin Jsem opravdu hodně znepokojený. Náš život je naprosto závislý na téhle pláži a turistech. "

Korejci likvidují ropu na pobřeží.Foto: REUTERS

Těžký boj se znečištěním

Korea už nasadila do boje s ropnou skvrnou přes sto lodí i šest helikoptér, které se ji snaží chemicky likvidovat. Vítr je ale moc silný žene skvrnu dál k pobřeží. Ropa z tankeru dále uniká, i když se pracuje na utěsněná trhliny. Lidem na pobřeží chybí vybavení, nedostává se ani kýblů. Plán, že se podaří skvrnu zlikvidovat do tří dnů, působí nerálně.

Ropa unikající z tankeru. Foto: REUTERS

Ropa začala z hongkongského tankeru Hebei Spirit unikat v pátek, když se do děj narazil jihokorejský plovoucí jeřáb, který se utrhl od vlečné lodi. Na vině byl silný proud a vítr. Tanker v tu dobu kotvil asi 11 kilometrů od břehu a čekal na vyložení nákladu 260 000 tun ropy z Blízkého východu.

Korejci likvidují uniklou ropu na pobřeží. Foto: ČTK/AP

Dosud nejhorší ropná katastrofa postihla Jižní Koreu v roce 1995, kdy u jižního pobřeží země vyteklo do moře 5000 tun ropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám