Hlavní obsah

Zaorálek navštívil vykopávky českých egyptologů

Právo, Michael Švec (Egypt)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vykopávky českých egyptologů v Abúsíru nedaleko Káhiry navštívil v neděli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který je od soboty na třídenní návštěvě Egypta. Český egyptologický ústav pod vedením profesora Miroslava Bárty tam v minulých letech dosáhl několika objevů světového významu, například odkrytí hrobky královny Chentkaus III. bylo zařazeno mezi deset největších archeologických objevů loňského roku.

Foto: Michael Švec, Právo

Egyptolog Miroslav Bárta u vykopávek v Abúsíru

Článek

„Byla to třetí významná nositelka tohoto jména ve Staré říši a všechny tyto Chentkaus daly život významným panovníkům doby Staré říše, v tomto konkrétním případě se pohybujeme v 25. století před Kristem,“ vysvětlil před hrobkou z obřích kamenných kvádrů Bárta.

Významný objev - množství královských soch - se českým vědcům podařil i v pohřebním komplexu královnina manžela, faraóna Raneferefa. „Štěstí spočívalo v tom, že Raneferef svůj komplex nemohl dokončit, tím pádem byly dochované stavby z cihel, a tak nezajímaly starověké zloděje kamene,“ dodal.

Abúsír přitom podle Bárty nabídne i v budoucnosti řadu zajímavých objevů. Vědec naznačil, že jeden z nich může být oznámen i v nejbližších dnech.

Foto: Michael Švec, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na jednání v Káhiře. Proti němu zástupce syrské opozice a herec Džamál Sulajmán

Chystá se výstava objevů

U příležitosti nadcházejícího 60. výročí egyptologického ústavu se připravuje rozsáhlá výstava jeho objevů, o níž se teď jedná s egyptskou stranou jednání. „V tuto chvíli máme veškerou podporu, Egypťané schválili 90 procent předmětů, které bychom rádi vystavili, takže míč je v tuto chvíli na české straně,“ sdělil Bárta.

Česká strana by měla mj. zajistit náklady na přepravu či poskytnout státní garance za exponáty. „Naše účast je samozřejmá, o konkrétní povaze se ještě budeme bavit s egyptologickým ústavem,“ prohlásil k tomu Zaorálek.

Dojednávání výstavy bude mimo jiné předmětem jednání, která v pondělí šéf české diplomacie povede se svým egyptským protějškem či s ministrem pro památky. Na programu je i původně nepředpokládané přijetí u prezidenta Sísího.

V neděli Zaorálek, kterého doprovázeli zástupci 23 českých firem, zahájil v Káhiře podnikatelské fórum. Egypt, kde má Česká republika stále dobré jméno, je pro naše podnikatele perspektivním trhem.

„Spektrum podnikatelů je poměrně široké od zbrojovek po energetické strojírenství, ekologické strojírenství, potravinářství a řadu dalších oborů,“ řekl Právu místopředseda Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislav Kázecký s tím, že část byznysmenů už kontakty v Egyptě má, další je chtějí teprve navázat.

„Asi největší šance jsou tady v oblasti obranné techniky, vybavení letišť a medicínské techniky,“ dodal. Vyhlídky českých firem hodnotí kladně i Zaorálek.

„Důvěra Egypta v ČR je velice slušná a teď jde o to, jak se české firmy prosadí. Nepochybuji ale o tom, že se tu otevírají velké příležitosti,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám