Hlavní obsah

Začalo vojenské cvičení Jižní Koreje a USA

Soul
Aktualizováno

Vojáci Spojených států a Jižní Koreje v pondělí zahájili každoroční rozsáhlé cvičení, které KLDR považuje za provokaci. Manévry potrvají až do 14. dubna. Účastní se jich 12 500 amerických vojáků. Součástí je i cvičení letectva, námořnictva a pozemních sil nazvané Foal Eagle. Zahájeno bylo v den dalšího setkání rodin rozdělených korejskou válkou.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Přesun jihokorejských houfnic K-9

Článek

Cvičení začalo, přestože Severní Korea poprvé od roku 2010 umožnila setkávání rozdělených rodin a pohrozila, že je může zrušit, pokud se budou manévry konat.

V pondělí se setkalo 360 Jihokorejců se svými příbuznými na severu, které neviděli od konce korejské války v roce 1953. Šlo o letos druhé setkání rozdělených rodin. [celá zpráva]

Foto: Yonhap, Reuters

Severokorejec Kim Kwon Su (83, uprostřed dole) obklopen svými jihokorejskými příbuznými

V lednu Pchjongjang opět varoval, že cvičení je provokací, že jde o nácvik války, který ohrožuje příměří na Korejském poloostrově.

Zatím však sever na cvičení nijak nereagoval a své síly neuvedl do pohotovosti. „Teď nejsou žádné neobvyklé pohyby ze strany Severní Koreje,“ řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Kin-sok a dodal. „Akci proti Severní Koreji podnikneme pouze, když bude provokovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám