Hlavní obsah

Z Mugabeho banky zmizely milióny určené pro nemocné

– LONDÝN
Novinky, rei

Mezinárodní humanitární agentura zmrazila ve čtvrtek veškerou pomoc Zimbabwe poté, co kontrolou zjistila, že z tamní centrální banky, kterou má pod palcem prezident Robert Mugabe, zmizelo 4,5 miliónu liber (přes 135 miliónů korun) z fondu určeného pro vážně nemocné a potřebné lidi. Informoval o tom list The Times.

Foto: Mackson Wasamunu, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Chybějící částka byla součástí příspěvku ve výši 65 miliónů liber od Globálního fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, jedné z největších soukromých humanitárních organizací na světě. Minulý týden audit fondu zjistil, že grant uložený v zimbabwské centrální bance zmizel.

Peníze měly jít na vyškolení padesáti tisíc lidí a zakoupení léků v rámci kampaně proti malárii. Namísto toho se školení dočkalo jen 495 lidí, uvedl fond, podle něhož je zmizení vážnou ránou v boji proti nemoci, kterou trpí 2,7 miliónu Zimbabwanů.

Fond zveřejnil argumentaci guvernéra centrální banky Zimbabwe Gideona Gona, který napsal, že peníze byly použity „na jiné národní priority“. Gono se navíc odmítl s auditory v době jejich návštěvy setkat.

„Není to nic než krádež,“ citovaly Timesy nejmenovaného západního diplomata. Zimbabwský ministr zdravotnictví David Parirenyatwa přiznal, že peníze byly použity a slíbil jejich brzké vrácení.

Fond pozastavil veškeré operace v Zimbabwe a neodešle platbu za rok 2009 ve výši 320 miliónů liber.

Zimbabwe se řadí mezi země s nejvíce nakaženými AIDS. Tuberkulózou a malárií trpí další statisíce. Zlepšení stavu není ve výhledu vzhledem k praktickému bankrotu země, jejíž vláda přiznává, že inflace překročila 230 miliónů procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám