Hlavní obsah

WHO: Počet úmrtí na tuberkulózu poprvé za více než deset let vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet úmrtí na tuberkulózu loni celosvětově poprvé za více než deset let vzrostl. Uvedla to ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO). Důvodem podle ní byla do značné míry covidová pandemie. Méně lidí s TBC bylo testováno a léčeno, protože zdroje byly soustředěny na boj s covidem-19.

Foto: Profimedia.cz

Plíce pacienta s tuberkulózou

Článek

WHO ve své ročence k TBC uvedla, že na bakteriální infekci loni zemřelo 1,5 milionu lidí, což je mírný nárůst oproti předchozímu roku, kdy na tuberkulózu zemřelo 1,4 milionu lidí.

Důkazy o existenci dávné infekční nemoci byly nalezeny v egyptských mumiích a vědci se domnívají, že tato nákaza zabila více lidí než kterákoli jiná v dějinách. I v současnosti tuberkulóza běžně zabíjí více lidí než AIDS a malárie.

WHO rovněž uvedla, že v roce 2020 bylo mnohem méně lidí diagnostikováno s TBC. Bylo jich 5,8 milionu oproti 7,1 milionu v roce 2019. Organizace také odhaduje, že zhruba čtyři miliony lidí mají tuberkulózu, aniž by u nich byla diagnostikována. V roce 2019 takových lidí bylo odhadem 2,9 milionu.

TBC pomůže proti covidu. A naopak

Koronavirus

Tuberkulózu způsobuje bakterie, která často napadá plíce; onemocnění je vysoce infekční, když nakažení zakašlou nebo kýchnou. Zhruba čtvrtina světové populace má latentní infekci TBC, což znamená, že jsou nositeli bakterie, ale nejsou nemocní. Nákazu však mohou přenášet. U lidí, kteří mají bakterii v organismu, je pravděpodobnost pět až deset procent, že se u nich vyvine choroba.

Tuberkulóza je léčitelná, pokud se zachytí včas, ale vědci se stále více obávají, že bakterie bude brzy odolná vůči dostupným lékům. Mezi zeměmi s nejvyšším počtem případů tuberkulózy jsou Indie, Čína, Indonésie, Filipíny, Nigérie, Bangladéš a Jihoafrická republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám