Hlavní obsah

Wagnerovci utrpěli ztráty v bojích o zlaté doly ve Středoafrické republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny utrpěli značné ztráty v bojích o kontrolu nad zlatými doly ve Středoafrické republice. Střetli se tam s rebely z místní Koalice patriotů pro změnu, kteří jim zabili nejméně sedm, ale možná až 17 členů, napsal ve čtvrtek list The Guardian.

Foto: Igor Russak, Reuters

Muž vychází z Wagnerova centra v Petrohradě.

Článek

„Ztratili jsme dva (zabité) a máme mnoho zraněných, ale porazili jsme je a zkonfiskovali mnoho vojenských vozidel. Přepadli jsme je a oni padli do pasti,“ uvedl vysoký představitel středoafrické Koalice patriotů pro změnu Ahmadou Ali.

Experti uvedli, že tvrzení vzbouřenců je obtížné ověřit, ale že je jasné, že wagnerovci utrpěli docela velké ztráty.

Zdroje napojené na vládní vojsko uvedly, že v boji padlo sedm Rusů, což je jedna z největších ztrát wagnerovců v Africe od střetů islamisty v Mosambiku v roce 2019, kde jich padlo jedenáct.

Foto: Mapy.cz

Středoafrická republika

Ali uvedl, že do aktuálního střetu se nezapojily vládní síly.

„Byla to bitva mezi námi a Rusy. Oni jen používají vládní vojáky, aby věci legitimizovali. Rusové převzali celou zemi. Jsou všude – střeží hranice a vidíte je všude, kde jsou cenné zdroje. Ukradli nám všechny naše zdroje,“ řekl Ali.

Poslední boje propukly před dvěma týdny v místě, ke se potkávají hranice Středoafrické republiky, Čadu a Kamerunu. O týden poději se pak boje rozhořely i u hranic středoafrické republiky se Súdánem, kde se nacházejí zlaté doly.

„Vládě v Bangui docházejí úplně peníze,“ vysvětlila příčinu nových bojů Enrica Piccoová, která má v mezinárodní Krizové skupině na starosti střední Afriku.

„Wagnerovci nemají pod kontrolou všechny doly a u některých se bojuje. Přesun skupiny (do pohraničních oblastí) změnil podobu konfliktu, protože se frakce rebelů sjednotily tváří v tvář společnému nepříteli, aby ochránily své příjmy z těžby,“ dodala.

Placeni těžebními koncesemi na zlato?

Wagnerova skupina od roku 2018 chrání ve Středoafrické republice vládu Faustina-Archangeho Touadéry a odráží útoky vzbouřenců na hlavní město Bangui. Od svého příchodu se také pokoušejí získat kontrolu nad těžbou zlata a diamantů a obchodem s nimi.

Analytici se domnívají, že skupině byly přislíbeny těžební koncese místo plateb v hotovosti. Ty získaly na důležitosti po loňském ruském útoku na Ukrajinu, protože zlato a další drahé kovy mohu pomoci Putinovu režimu lépe zvládat sankce.

Loni wagnerovci zaútočili na zlaté doly u hranice se Súdánem. Při nejméně třech útocích zabili desítky horníků. Svědci popsali listu The Guardian, že během šesti týdnů zmasakrovali tábory plné migrujících horníků a důlních pracovníků.

Wagnerovci navíc opakovaně čelí obvinění, že se ve Středoafrické republice dopouštějí válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Prezident Faustin-Archange Touadéra se sice drží pevně u moci, ale nové boje naznačují, že v zemi panuje větší nestabilita než v posledních letech.

Podle bývalé opoziční političky a diplomatky Marie-Reine Hassenové by měl prezident odstoupit. „Prohrává a nikdo ho nechce. Vím, že to neudělá, ale v zemi panuje chaos. Lidé umírají hlady, chybí pitní voda a není elektřina,“ uvedla diplomatka.

Ruští nacionalisté soupeří mezi sebou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám