Hlavní obsah

Vytahování chilských horníků začne ve středu, tunel se musí ještě vyztužit

Vytahování 33 zasypaných horníků, kteří jsou od začátku srpna uvězněni v dole na severu Chile, se posune z plánovaného úterý na středu. Přístupový tunel totiž musí být ještě zpevněn ocelí. V neděli ráno to uvedl chilský ministr důlního průmyslu Laurence Golborne.

Foto: Luis Hidalgo, Reuters

Pohled na kanadskou záchrannou vrtnou soupravu

Článek

Vyztužovací práce by měly začít ještě během tohoto víkendu a potrvají asi jeden a půl dne. Dalších asi 48 hodin si vyžádá instalace zařízení k vytahování horníků. "Takže jsme stanovili, že pravděpodobným termínem pro záchranu je asi středa," řekl na briefingu ministr.

Foto: Reuters

Zavalení chilští horníci

Přitom podle předchozích zpráv se usuzovalo, že první horníci by se mohli dostat na povrch už v úterý.

Proražený tunel má průměr asi 66 centimetrů. K horníkům jím bude spouštěna kovová klec, kterou budou vytahováni na povrch. Muži jsou v hloubce asi 625 metrů. Zával je tam uvězněni 5. srpna.

Jak přežívali chilští horníci zavalení v dole?
1. Jídlo - Od závalu 5. srpna do navázání kontaktu s povrchem o 17 dni později si horníci rozdělovali jídlo na přesně stanovené dávky - dvě lžíce tuňáka, půl sušenky a půl sklenice mléka každých 48 hodin. Jakmile je záchranáři objevili s pomocí úzkého vrtu, začali jim dolů posílat vodové želé, polévku a léky úzkými plastikovými trubkami. Později je lékaři převedli na pevnou stravu zahrnující maso a rýži; příjem byl omezen na 2200 kalorií denně, aby muži zůstali dost štíhlí, aby prošli chystanou evakuační šachtou o průměru pouhých 66 centimetrů. V tunelu nedaleko úkrytu, v němž při závalu našli útočiště, si muži postavili chemickou toaletu a latríny; trubka jim zajišťovala pitnou vodu.
2. Komunikace - První známka života od horníků přišla 22. srpna, kdy se ozvalo klepání na hlavici vrtáku, který se dostal až do dolu. Záchranáři vrták vytáhli a našli na něm připevněný vzkaz: "Všech 33 z nás v úkrytu je v pořádku." Jakmile první vyvrtaná díra zajistila spojení s muži, začaly trubkami proudit dopisy od blízkých. Později fibrooptická linka poskytla možnost telefonátů a videokonferencí. Lékaři také dolů poslali biometrický pás, který umožňuje sledování horníků a bezdrátovou technologií na povrch předává informace o jejich životních funkcích.
3. Denní režim - Jakmile byli objeveni, vytvořili si muži rychle pravidelný stravovací režim zahrnující snídani, oběd, večeři a odpolední čaj. S pomocí drátů s pětisetwattovým elektrickým proudem rozmístili světla simulující den a noc, aby minimalizovali dopad návratu na povrch. Fyzioterapeuti jim naordinovali pravidelné cvičení, aby se muži udrželi v kondici na návrat únikovou šachtou, v níž budou možná muset až hodinu vydržet ve stejné pozici. V posledních týdnech pomáhali horníci při vrtání šachty a na směny odklízeli kamení, které padalo do tunelu.
4. Zábava - Několik ze zavalených mužů jsou fotbaloví fanatici a jeden z nich hrál fotbal profesionálně, a tak navzdory izolaci se jim podařilo zajistit přímé přenosy zápasů, jako například Chile s Ukrajinou. Dívat se také mohli na videonahrávky fotbalových velikánů, jako byl Pelé či Maradona, a ve svém útočišti si vytvořili malé "kasino", kde hráli karty, domino a kostky. V posledních týdnech psychologové dovolili poslat jim dolů poslední vydání novin. Horníci také dostali malé hudební přehrávače, stejně jako bible či růžence posvěcené papežem Benediktem XVI. Kuřáci si ale museli vystačit s nikotinovými náplastmi. Jedním z nejcennějších dárků pro horníky byla malá videokamera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám