Hlavní obsah

Vyděšený student zalarmoval z trajektu záchranáře, rodičům ale zavolat nestihl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pokračujícím prohledáváním vraku jihokorejského trajektu Sewol zveřejňují tamní média další a další příběhy pasažérů, kteří při neštěstí zemřeli. Jeden ze studentů, který jako první telefonem zalarmoval záchranáře, už ale nestihl zavolat svým rodičům, uvedl otec mladíka. Jeho tělo objevili potápěči uvnitř lodi. Ta se potopila při plavbě na ostrov Čedžu 16. dubna.

Foto: Yonhap, Reuters

Jihokorejští záchranáři u místa, kde se trajekt Sewol potopil.

Článek

Tělo chlapce bylo objeveno ve středu, až týden po nehodě, na zádi čtvrté paluby. Jako většina ostatních nalezených obětí měl i on na sobě záchrannou vestu, nestihl se ale dostat z podpalubí, když se trajekt začal otáčet na bok a potápět.

Než se ale chlapec dovolal na správné číslo, uběhly od začátku telefonátu dvě minuty, uvedla agentura Reuters. Po vytočení čísla 119 ho nejdřív přepojili na linku hasičů, a ti pak hovor předali jihokorejské pobřežní stráži. Pak z potápějící se lodi záchranáři dostali dalších dvacet hovorů od cestujících.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Příbuzní obětí lodní havárie v jihokorejském městě Ansan.

„Byl jsem tak naštvaný z toho, že jediné, co jsem mohl dělat, bylo dívat se na moře a modlit se. Jsem ale velmi vděčný, že ho našli, řekl otec studenta jihokorejskému deníku Kukmin Ilbo.

„Neměl ani čas, aby zavolal své mámě a tátovi... Nahlásil to na číslo 119, jsem na něj tak hrdý,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Na prohledávání potopeného trajektu Sewol pracují desítky potápěčů.

Student, u něhož jihokorejská média uvedla pouze příjmení Choi, zavolal na tísňovou linku v 8.52 ráno. Bylo to o celé tři minuty dříve, než posádka trajektu vyslala první nouzový signál.

Počet potvrzených obětí lodního neštěstí se v sobotu vyšplhal na 187. Celkově zemřelo nebo je stále pohřešovaných přes 300 lidí. Proč přesně se loď potopila, stále není jasné.

Policie už zatkla 15 členů posádky, tedy všichni, kteří se podíleli na manévrování trajektu. Ve vyšetřovací vazbě v sobotu skončili dva kormidelníci a dva členové řídícího týmu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám