Hlavní obsah

Výbuch v čínské chemičce má 47 obětí včetně dětí ze školky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Počet obětí čtvrteční exploze v chemické továrně ve městě Jen-čcheng ve východočínské provincii Ťiang-su stoupl na 47. Dalších 90 lidí bylo těžce zraněno, 32 je v kritickém stavu, uvedla v pátek agentura Nová Čína. Ošetřeno muselo být 640 osob. Výbuch byl tak silný, že vyvolal zemětřesení o síle 2,2 stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchu v čínské chemičceVideo: Reuters

 
Článek

Podle čínských médií jsou mezi oběťmi i děti ze školky sousedící s průmyslovou zónou. Na videonahrávkách zveřejněných na sociálních sítích i v čínských médiích bylo vidět několik desítek metrů vysokou ohnivou kouli a následně velký oblak černého dýmu.

Podle agentury Nová Čína se při výbuchu ve čtvrtek v 14:50 (7:50 SEČ) zřítila řada okolních průmyslových budov a uvěznila v troskách dělníky. Tři kilometry vzdálené továrně firmy Henglida Chemical uletěla střecha a vyražena byla okna i dveře.

Foto: Ji Chunpeng, ČTK/AP

Následky exploze v čínské chemičce

Na místo bylo povoláno 400 hasičů a záchranářů a 86 hasičských vozů. Požár chemičky se podařilo dostat pod kontrolu až v pátek ve tři ráno místního času.

Příčinu nehody úřady vyšetřují. Podle agentury Reuters místní představitelé řekli, že před výbuchem nebyly zjištěny žádné abnormality. Jedna místní obyvatelka ale řekla agentuře APF, že továrna v ní vyvolávala obavy kvůli znečištění a bezpečnosti: „Věděli jsme, že jednou bouchne.”

Společnost Tianjiayi Chemical, který ji provozovala od svého založení v roce 2007 dostal šest pokut za znečišťování vzduchu a nakládání s odpady.

Čína má dlouhou historii průmyslových neštěstí, která jsou často připisována nedodržování základních bezpečnostních předpisů. Jedním z nejhorších případů byly ničivé výbuchy chemikálií v přístavním skladišti ve východočínském přístavu Tchien-ťin, které v roce 2015 připravily o život 173 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám