Hlavní obsah

Volby v Pákistánu provází násilí, atentát IS v Kvétě má přes třicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvéta/Islámábád
Aktualizováno

Středeční parlamentní volby v Pákistánu poznamenaly útoky a atentáty. Při největším z nich v Kvétě, k němuž se přihlásila skupina Islámský stát (IS), zahynulo 31 lidí a 40 dalších utrpělo zranění. Další atentáty a střety mezi straníky si vyžádaly dva mrtvé, uvedla BBC. Volby se konají v napjaté atmosféře, objevila se obvinění z korupce a varování před snahou výsledky zmanipulovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch u volební místnosti v PákistánuVideo: Reuters

 
Článek

V Kvétě se sebevražedný atentátník odpálil na kontrolním stanovišti policie poblíž jedné z volebních místností, u které se shromáždila masa lidí. Podle posledních zpráv si útok vyžádal nejméně 31 mrtvých a 40 zraněných. Exploze taky zapálila policejní auto.

„Sebevražedný atentátník se pokusil vstoupit do volební místnosti. Když ho policisté chtěli zastavit, vyhodil se do vzduchu,” prohlásil místní představitel Haším Ghilzáí.

Foto: Arshad Butt, ČTK/AP

Jeden ze zraněných lidí při atentátu v Kvétě

K útoku se prostřednictvím vlastní tiskové agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS), pro své tvrzení ale neposkytl žádný důkaz.

Islámský stát stál za červencovým atentátem na předvolební shromáždění v nedalekém Mastungu, kde zahynulo 149 lidí. Byl to jeden z vůbec nejhorších sebevražedných atentátů v historii Pákistánu. [celá zpráva]

Násilí se nepodařilo zabránit, i když byly nasazeny statisíce policistů a vojáků.

Foto: Arshad Butt, ČTK/AP

Pákistánští vojáci na místě útoku v Kvétě

Letošní volby do Národního shromáždění jsou považovány za klíčové, neboť je to teprve podruhé za 71 let existence Pákistánu, kdy moc přejde po odsloužení celého volebního období pokojně z jedné vlády na druhou. V Pákistánu často vládla junta.

Foto: Pervez Masih, ČTK/AP

Bilavál Bhutto Zardárí

Volby jsou ale poznamenány korupčními skandály a obviněními. Vládnoucí Pákistánská muslimská liga Naváz (PML-N) si podle BBC stěžuje, že se stala terčem operací mocných bezpečnostních sil podporovaných soudy, které podle ní upřednostňují jiné strany. Její klíčová postava, bývalý premiér Naváz Šaríf, je ve vězení a dostal desetiletý trest za korupci. [celá zpráva] V neděli soudce nejvyššího soudu podpořil toto obvinění, když řekl, že vojenská tajná služba ISI pronikla do soudního systému.

Stejně silnou pozici má Hnutí za spravedlnost (PTI) slavného kriketového hráče Imrana Chána, které údajně podporují bezpečnostní složky. Na třetím místě pravděpodobně skončí Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede 29letý Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Následky atentátu v Kvétě

V pákistánské provincii Balúčistán, která sousedí s Afghánistánem a Íránem, působí jak teroristický Islámský stát, tak radikální hnutí Tálibán. Operují tam i separatisté, kterým se zdá, že Balúčistán bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, dostává málo peněz od ústřední vlády, jež tyje z místních přírodních zdrojů.

Výběr článků

Načítám