Hlavní obsah

Vojáci v Pobřeží slonoviny vyrabovali prezidentovu rezidenci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan

Vojáci věrní v listopadu zvolenému prezidentovi Alassanemu Ouattarovi po pondělním dobytí prezidentské rezidence, v níž se opevnila bývalá hlava státu Laurent Gbagbo a odmítala předat úřad, při oslavách vítězství rezidenci v Abidžanu vyrabovali a poničili. Dokumentují to záběry francouzské televize France 24.

Článek

Gbagbo se po vleklých bojích vzdal v pondělí poté, co byly do bojů nasazeny francouzské pozemní síly. [celá zpráva]

Paříž nicméně odmítá, že by se její vojáci podíleli na zatčení Gbagba.

Ouattarovi vojáci v pondělí oslavovali v prostorách a okolí rezidence. „Laurent Gbagbo je pryč a my máme tohle! Trochu si to dnes večer užijeme,“ řekl na kameru jeden z vojáků, jemuž se podařilo ukořistit velkou láhev šampaňského, zatímco v částech poničené rezidence ještě hořelo a na dvoře leželi mrtví Gbagbovi vojáci.

„Seš mrtvej! Dostali jsme tě, dostali jsme tě! Seš mrtvej! Nic už nezmůžeš!“ křičel demonstrativně před kamerou další z vojáků na jednu z mrtvol. Konflikt si vyžádal stovky mrtvých, a to i civilistů.

Gbagbův bunkr v rezidenci hlídali Francouzi. „Naším úkolem je zabezpečit bezprostřední okolí prezidentské rezidence, především proto, že se v sousedství nachází francouzská ambasáda, a potom také proto, aby se v této budově, která je symbolickým místem, už nebojovalo a nerabovalo,“ řekl France 24 jeden z příslušníků.

Prezidenta Ouattaru nyní čeká úkol sjednotit zemi rozdělenou občanskou válkou. Podle zpravodaje BBC se v Abidžanu i v úterý střílelo a ozývaly se také výbuchy granátů. Nebylo jasné, zda jsou za tím síly věrné Gbagbovi nebo kriminální živly.

Reklama

Výběr článků

Načítám