Hlavní obsah

VIDEO: Na pobřeží Tasmánie zahynulo 140 kulohlavců

Novinky, aš, Australian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pláži tasmánského Kingova ostrova uhynulo 140 kulohlavců černých. Téměř dvě stovky těchto velryb uvázly na pobřeží v neděli večer. Asi 60 velryb je dosud na živu, patnáct se jich podařilo dopravit na moře.

Článek

Na pláži Naracoopa uvázlo 194 kulohlavců černých (Globicephala melas) a šest delfínů skákavých (Tursiops truncatus). Většina z nich - plných 140 - už uhynula na dehydrataci.

:. Kulohlavci uvázli na pláži.foto: ČTK/AP

Hlavní správce ostrova Andrew Wardlaw popsal scénu jako děsivou - na pláži leží "haldy těl“.

:. Lidé se snaží kytovcům pomoci.foto: ČTK/AP

Na místě zasahuje na dvě stě místních obyvatel, kteří se snaží kytovce zachránit, polévají je vodou a pokoušejí se je dostat zpátky na moře. Používají čluny, které je odtahují a využívají přitom vysokého přílivu. Zatím jich odtáhli 15. Není však jasné, zda se kytovci odvezení zpátky na moře, opět nevrátí na pláž, uvedla Shelley Davisonová z národního parku.

:. Delfína zabalili do mokrých prostěradel.foto: ČTK/AP

Je to „proklatě smutné, můžete je slyšet plakat,“ uvedl John Nievaart, který pomáhá kytovce zachraňovat.

Hromadné uvíznutí kytovců na mělčinách u břehů Austrálie či Nového Zélandu není ničím neobvyklým. Tasmánské vody leží na migračních trasách velryb. Kulohlavci zřejmě skončili na pláži, protože jim selhal jejich echolokační systém. Bahno a písek špatně odrážejí signály jejich sonaru, takže kulohlavci nezjistí, že jsou u pobřeží.

:. Kulohlavce zabalili do mokrých prostěradel.foto: ČTK/AP

Kulohlavec černý (Globicephala melas)
Chráněný kulohlavec černý je blízce příbuzný delfínům. Samec dorůstá délky až 7,5 metru a vážit může až čtyři tuny, samice bývají nanejvýš šestimetrové. Kulohlavec se a živí hlavonožci a může se při jejich lovu ponořit až do hloubky 800 metrů, kde žijí sépie a kalmaři.Většinou žijí v hejnech o deseti až padesáti kusech, ale byla zaznamenána i hejna tisícihlavá. Existují dva poddruhy, jeden žije na jižní polokouli, druhý na severní. Vyskytují se ve většině světových oceánů a moří v oblastech mírného a chladného pásma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám