Hlavní obsah

Velryba vyskočila na člun s rybáři. Osmnáctiletý Australan bojuje o život

Novinky, mso
Canberra

Osmnáctiletý Australan Nick Myhill je v kritickém stavu poté, co se o víkendu se svým otčímem vydal na lov ryb. Na jejich loď podle CNN vyskočila velryba, která mladíkovi přivodila vážné poranění hlavy a krku a jeho nevlastnímu otci otřes mozku.

Foto: Profimedia.cz

Plejtvák keporkak je velmi akrobatický

Článek

K nehodě došlo poblíž přístavního města Narooma, vzdáleného přibližně 185 kilometrů od hlavního města Canberry.

„Devětatřicetiletý kapitán lodi vyslal přes vysokofrekvenční rádio nouzový signál. Uvedl, že osmnáctiletý pasažér utrpěl vážné poranění hlavy,“ uvedlo velitelství námořní oblasti s tím, že Myhillův nevlastní otec Matt ještě stihl poškozenou loď dopravit zpět k přístavu.

Teenagera přepravili záchranáři vrtulníkem do nemocnice v Canbeře, kde momentálně leží v kómatu. Jeho otčím, jenž byl vyšetřen v Naroomě, skončil s tržnými ranami v obličeji a otřesem mozku.

Velryby vytvořily nad hladinou duhu

Koktejl

„Neměli vůbec čas zareagovat. Oba byli zranění, ale Matt je ještě dokázal dostat na břeh. Zajistil Nickovi první pomoc a přivolal záchranáře, zachránil mu tím život,“ napsala rodina v prohlášení.

Třicetitunový akrobat

Místní úřady proto vydaly varování všem ostatním rybářům, aby byli během migrační sezony velryb ještě více ostražití.

„V posledních dnech dramaticky stoupl počet velryb, které migrují na sever a jsou mnohem blíž pobřeží než v předchozích letech,“ uvedl vrchní velitel námořní oblasti Joe McNulty.

Druh velryby, která na člun vyskočila, nedokázala policie identifikovat. Podle zástupkyně ředitele Lucy Babeyové ze společnosti ORCA, která chrání velryby a delfíny, se zřejmě jednalo o plejtváka keporkaka. Ti touto dobou ve velkém migrují na sever.

Velryba katapultovala muže z člunu, skončil vedle hladové tlamy

Koktejl

„Jsou velmi akrobatičtí a často vyskakují z vody. Skok je pro ně formou komunikace, může se ale stát, že skáčou také ve chvíli, kdy se cítí ohroženi. Častěji také vyskakují, pokud cestují s mláďaty,“ vysvětlila Babeyová.

Dospělý keporkak měří od 13 do 16 metrů a jeho váha se pohybuje kolem 30 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám