Hlavní obsah

Velryba katapultovala muže z člunu, skončil vedle hladové tlamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na turistickou výpravu za vodními živočichy zřejmě jen tak nezapomene jednapadesátiletý Marino Gherbavaz. Krmící se velryba strčila do člunu a způsobila, že muž spadl do vody. Vzápětí se jen kousek od něj objevila obří tlama hladového kytovce.

Foto: Profimedia.cz

Keporkak (ilustrační foto)

Článek

Gherbavaz se v sobotu 3. dubna se svou rodinou účastnil vyjížďky v jihoafrickém zálivu Algoa Bay. Turisté narazili na skupinu delfínů krmící se hejnem sardinek. Jenže tato hejna dravci sehnaná od jedné obří koule, které se říká bait ball, přitahují i ostatní dravce.

To turistům došlo v okamžiku, kdy se jejich loď otřásla. „Myslela jsem, že jsme narazili na kámen nebo tak něco,“ uvedla Gherbavazova dvaadvacetiletá dcera Gillian. Po nárazu zjistila, že její otec se už nenachází v člunu, nýbrž ve vodě.

Vzápětí se kousek od něj objevil původce silného nárazu, z hladiny se vynořila obří tlama krmící se velryby, patrně keporkaka či plejtváka. Vetší živočichové, jako například člověk, nejsou pro velryby kořistí, došlo však k řadě případů poranění či zabití, kdy velryba člověka prostě přehlédla.

Keporkak se snažil zachránit potápěčku před žralokem

Koktejl

To však naštěstí nebyl tento případ a Gherbavaz vyvázl se zdravou, i když mokrou, kůží. Z vody ho následně vytáhla posádka druhého člunu. „Bylo to všechno hodně rychlé, takže jsem ani neměla šanci se o něj moc bát. Když jsem viděla, jak se směje, ulevilo se mi,“ uvedla Gillian.

Reklama

Výběr článků

Načítám