Hlavní obsah

Vědci objevili látky, které napoví, zda bude mít kuřák rakovinu plic

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští a američtí vědci odhalili dvě látky signalizující hrozící riziko propuknutí rakoviny plic u kuřáků. Opírají se o studium vzorků krve a moči u desetitisíců obyvatel v Šanghaji a Singapuru.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Práce vědců nabízí vysvětlení, proč někteří kuřáci rakovinu plic dostanou, a jiní ne.

Jednu z látek označují jako NNAL, druhou jako cotinin. Kuřáci ohrožení rakovinou plic měli podle výzkumu už před vypuknutím nemoci v moči vysoké obsahy obou těchto látek. Vzorky jim badatelé odebírali v průměru o pět let dříve, než nemoc vypukla.

„Kouření způsobuje rakovinu plic, ale tabákový dým obsahuje asi 60 možných rakovinotvorných látek. Čím přesněji určíme konkrétní původce nemoci, tím lépe budeme moci předvídat rizika,“ vysvětlil význam objevu čínský onkolog Ťiang Min-jüan, který výzkumný tým vedl.

Zatímco NNAL je přímo jedna z oněch rakovinotvorných látek, cotinin je jakýsi signalizátor jejich výskytu v těle. Zvýšená hladina cotininu může ukazovat, že tělo není s to se nebezpečných zplodin z tabákového dýmu zbavit.

Podle zástupce ředitele Lombardi Cancer Center při Georgetownské univerzitě Petera Shieldse je cotinin i přesným ukazatelem kuřáckých návyků. „Hladina cotininu ukazuje, jak zhluboka dým vdechují a jak dlouho ho inhalují,“ podotkl.

Testy zatím stojí 200 dolarů, podle Ťianga však bude možné cenu snížit až na desetinu.

Rakovinou plic onemocní zhruba každý desátý kuřák. Ročně plicní karcinom zabije 1,2 miliónu lidí a v celosvětovém měřítku je nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor.

Reklama

Výběr článků

Načítám