Hlavní obsah

Ve fukušimské elektrárně začalo riskantní odstraňování palivových tyčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Dělníci v japonské elektrárně Fukušima, kterou 11. března 2011 zdevastovalo zemětřesení, začali odstraňovat palivové tyče z úložné nádrže v budově reaktoru čtvrté jednotky. Tato složitá operace je považována za nezbytný krok k zajištění elektrárny, napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Kimimasa Mayama, ČTK/AP

Budova čtvrtého reaktoru fukušimské elektrárny

Článek

Podle provozovatele elektrárny, firmy Tepco, odstraňování prvních 22 palivových tyčí potrvá více než dva dny. Celkem je třeba odstranit více než 1500 tyčí. Tato riskantní a nebezpečná operace by podle odhadů měla zabrat rok. Tyče se nesmějí dostat na vzduch, aby se nepřehřály, nespustila se v nich štěpná reakce, která by mohla vést k radioaktivnímu zamoření.

Voda tyče nejen ochlazuje, ale také pohlcuje ionizující záření a radioaktivní částice.

Foto: Tomohiro Ohsumi, ČTK/AP

Experti při kontrole čtvrtého reaktoru fukušimské elektrárny

Palivové tyče – čtyři metry dlouhé duté válce obsahující kuličky uranového paliva – budou vyzvedávány po 22 v sudech s vodou s pomocí jeřábu, který byl nad poškozeným reaktorem postaven. Po vyzdvižení budou tyče uloženy do bezpečnější úložné nádrže s chladicím systémem.

Čtvrtá jednotka jaderné elektrárny byla v době zemětřesení v březnu 2011 mimo provoz a její jádro se neroztavilo, jako se to stalo u tří zbylých jednotek. Výbuch vodíku ale strhl střechu a část zdí budovy, a oslabil tak její strukturu. Panují také obavy, že některé z tyčí mohou být poškozeny zemětřesením.

Foto: Reuters

Před odstraňováním palivových tyčí byla provedena kontrola nádrže v budově čzvrteého reaktoru, kde jsou uloženy.

Společnost Tepco už od té doby budovu zpevnila, ale odborníci míní, že nechávat tolik palivových tyčí v úložné nádrži budovy, která by nemusela přestát případné další zemětřesení, představuje značné bezpečnostní riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám