Hlavní obsah

Vděčný Lukašenko. Čínský prezident ho přijal už podruhé za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Peking je ochoten pokračovat v „posilování strategické spolupráce“ s Minskem, řekl v pondělí čínský prezident Si Ťin-pching po setkání s běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem. Ten navštívil Čínu tento rok už podruhé a dával najevo velkou vděčnost za to, že jej vůdce asijské velmoci opět přijal.

Vděčný Lukašenko. Čínský prezident ho přijal už podruhé za rokVideo: Reuters

 
Článek

Lukašenko naposledy Čínu navštívil na přelomu února a března, tehdy se společně se Sim vyzvali k co nejdřívějšímu uzavření mírové dohody na Ukrajině, kam loni v únoru vpadla ruská armáda.

Tentokrát ale jejich vyjádření k tomuto konfliktu světové agentury nezmiňují.

Obě země by podle čínského prezidenta měly posílit vzájemné dopravní spojení i obchodní a hospodářské vazby. Si také vyzval k posílení spolupráce mezi Čínou a Běloruskem v rámci mezinárodních organizací jako je OSN či Šanghajská organizace pro spolupráci, informovala podle Reuters agentura Nová Čína.

Lukašenko vyrazí do Číny

Zahraniční

Čínský lídr by také podle svých slov rád viděl vybudování nového průmyslového parku Čína-Bělorusko. Tato speciální ekonomická zóna nedaleko Minsku se přitom začala stavět už před lety.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko a Si Ťin-pching při setkání v Pekingu

Běloruský prezident neskrýval radost, že jej čínský prezident přijal, navzdory tomu, že má velmi nabitý program.

„Takový je úděl světových lídrů. Jsem proto velmi vděčný za toto setkání, za tuto vstřícnost,“ citovala Lukašenka agentura BelTa.

Čína se zabydluje na prahu EU, v Bělorusku staví průmyslový park

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám