Hlavní obsah

V Zimbabwe znovu propukla cholera

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Čtyři měsíce po skončení jedné epidemie cholery v Zimbabwe začala další. Dětský fond Unicef v úterý oznámil úmrtí pěti lidí na severu země a ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 117 nakažených ve východní, střední a severní části Zimbabwe za poslední měsíc.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwe je bez prostředků a šíří se tam cholera.

Článek

Jižní předměstí hlavního města Harare bylo před půl rokem epicentrem jedné z nejhorších epidemií cholery v Africe, když si vyžádala smrt 4300 z celkových 100 000 nakažených lidí. Ulice tam dále zapáchají výměšky a zahnívajícími odpadky a situace bude s příchodem dešťů v příštích týdnech ještě horší, uvedl britský list The Times.

Podle humanitárních pracovníků nemusí být další epidemie tak rozsáhlá, přesto odhadují, že by počet nakažených mohl dosáhnout 60 000. V zemi od koaliční dohody prezidenta Mugabeho s opozičním předákem Morganem Tsvangiraiem zase smějí působit humanitární organizace, které pomáhají zajistit nezávadnou pitnou vodu a poučit obyvatelstvo o hygieně.

Cholera se v Zimbabwe šíří kvůli vodovodnímu a odpadovému systému, který je za léta Mugabeho vlády v havarijním stavu. Zimbabwe je na ekonomickém dně a politickou situaci nedávno zkomplikovalo vypovězení spolupráce Tsvangiraie na vládní úrovni jako protest proti pokračující perzekuci politických oponentů Mugabem. [celá zpráva]

Cholera
Cholera je bakteriální onemocnění zažívacího ústrojí, které doprovázejí velmi těžké průjmy. Způsobuje ho bakterie Vibrio cholera. Nejčastěji se přenáší vodou znečištěnou fekáliemi.
Aby bakterie vyvolaly nemoc, musí jich být velké množství, protože nesnáší kyselost žaludku. Množí se v tenkém střevě a produkují toxiny, které umožňují střevu propouštět dál velké množství vody a minerálů. Ztráty vody při průjmech jsou obrovské, mohou dosáhnout 10 i více litrů za den. Vodu spolu s minerály je potřeba doplňovat, což může být obtížně především v první fázi nemoci, kdy pacient může zvracet. V těžkých případech se používají i antibiotika. Pokud nemocný dostatečně pije, chorobu většinou překoná.
Nemoc se vyskytuje v rozvojových zemích, kde není dostatečná úroveň hygieny. Úmrtnost je kolem 10 procent případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám