Hlavní obsah

V Nigérii se zřítil rozestavěný mrakodrap, v troskách mohou být desítky lidí

Lagos

V největším nigerijském městě Lagosu se v pondělí zřítil rozestavěný mrakodrap, zemřeli nejméně čtyři lidé. V troskách by mohlo být uvězněno až několik desítek lidí, uvedla s odvoláním na stavební dělníky agentura AFP. Podle svědků, se kterými hovořila agentura Reuters, mohlo být v budově kolem stovky pracovníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Nigérii je pod zřícenou výškovou budovou uvězněno několik dělníkůVideo: Reuters

 
Článek

Pětadvacetipatrová budova se zřítila v bohaté čtvrti Ikoyi v Lagosu. Ve městě žije s přilehlými oblastmi podle odhadů kolem 20 milionů lidí.

„Jde o 25patrovou budovu, která se ještě staví. V sutinách je uvězněno mnoho dělníků, snažíme se je zachránit,” řekl Femi Oke-Osanyintolu z nigerijské agentury pro mimořádné události. „V tuto chvíli nemůžeme říct, kolik lidí zemřelo. Záchranné práce ještě pokračují,” dodal.

„Myslel jsem, že se jedná o zemětřesení, když jsem krátce po třetí hodině odpolední vyběhl ze svého bytu. Cítil jsem, jak se budova hýbe a věděl, že je něco špatně,” řekl zpravodajské stanici CNN Olu Apata, který žije poblíž.

Sever Nigérie sužuje cholera, na vině je déšť i nedostupnost péče kvůli bojům

Zahraniční

Apata, který zároveň šéfuje Nigerijské advokátní komoře, doplnil, že stavba budovy probíhá už dva roky a v pondělí se na místě objevil developer s několika potenciálními kupci.

Se záchrannými akcemi pomáhají také místní, kterým se nezdála rychlost, s jakou operace probíhá, a tak sami nabídli pomocnou ruku. „Jsem Nigérijec, musím zachránit své lidi,” uvedl Rašíd Olamilekan, jeden z kolemjdoucích, který pomohl ze sutin vytáhnout tři pracovníky.

Příčina pádu zatím není jasná. Zřícení rozestavěné stavby ale není v Nigérii nijak neobvyklé. V této nejlidnatější zemi Afriky se špatně vymáhají stavební předpisy a použité stavební materiály jsou často nevyhovující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám