Hlavní obsah

Sever Nigérie sužuje cholera, na vině je déšť i nedostupnost péče kvůli bojům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigérii, nejlidnatější africký stát, v posledních dvou týdnech zasáhla nová vlna cholery, nejvíce výskytů je na severu země. Cholera přispěla k prohloubení krize místního zdravotnictví, již tak zatíženého pacienty s covidem-19.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Případy cholery se zatím prokázaly ve 22 z celkem 36 regionů a také v hlavním městě Abuja, informovala v pondělí agentura Reuters. Nemoc, nejčastěji způsobená kontaminovanou vodou, bez patřičné léčby zabíjí do několika dní.

K rychlejšímu šíření cholery podle hlavního nigerijského epidemiologa přispělo období dešťů. Na vině je také ztížená dostupnost zdravotní péče na severu země, kde vláda bojuje s islamistickými milicemi a ozbrojenými skupinami, a s tím spojená nejistota.

Horor v realitě. V Adenu se šíří cholera i koronavirus, zdravotníci utekli

Koronavirus

Od března na choleru v nigerijském státě Kano zemřelo nejméně 186 lidí, více než čtvrtina ze všech 653 úmrtí na choleru v celé zemi.

Vyplývá to z údajů Nigerijského centra pro kontrolu nemocí NCDC. Sousední státy Bauchi a Jigawa patří také k těm hůře zasaženým.

Analýza společnosti SBM Intelligence z Lagosu poukazuje na skutečnost, že mezi cholerou nejpostiženější země patří ty, které v květnovém indexu připravenosti zdravotního systému na nápor měly nejhorší výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám