Hlavní obsah

V Nigérii osvobodili unesené vesničanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

V Nigérii bylo vysvobozeno 100 vesničanů, které v červnu unesli ozbrojení útočníci. Podle tiskové agentury AFP to oznámila policie v severozápadním nigerijském státě Zamfara, kde se červnový útok udál. Ve skupině vysvobozených jsou především mladé matky, ale i muži a děti.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Nigerijský voják u pick-upu vybaveného kulometem

Článek

„Oběti, které byly svými únosci zadržovány 42 dní, byly vysvobozeny, aniž by bylo zaplaceno jakékoli výkupné,” uvedla podle AFP policie v hlášení bez dalších podrobností ohledně průběhu propuštění. Během únosu byli zabiti čtyři lidé, doplnil server BBC News.

Severozápad Nigérie se již několik let potýká s nájezdy kriminálních skupin, které útočí na vesničany a unáší je, kradou jim dobytek a zapalují jejich domovy. Při každém vysvobození úřady popírají, že by únoscům zaplatily výkupné, odborníci na bezpečnost o věrohodnosti těchto tvrzení ale pochybují. Zároveň mají obavy, že by vyplácení peněz kriminálním skupinám mohlo vést k ještě většímu nárůstu únosů. V oblasti se také střetávají kočovní pastevci s usedlými zemědělci.

Únoscům v Nigérii uteklo 15 žáků a učitelů

Svět

Od roku 2014, kdy média věnovala velkou pozornost únosu 276 školaček v Chiboku ve státě Borno na východě země radikální skupinou Boko Haram, se k hromadným únosům školních dětí uchyluje stále více ozbrojených skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám