Hlavní obsah

Pád boeingu v Číně byl úmyslný, naznačují záznamy černé skříňky

Havárie Boeingu 737-800 letecké společnosti China Eastern Airlines, při níž zahynulo 132 lidí, mohlo být úmyslné, píše Wall Street Journal a odvolává se na zprávu amerických vyšetřovatelů. Stroj se zřítil v březnu v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si, experti ale nenalezli známky o technické poruše letadla.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila střemhlavý pád boeingu se 132 lidmi na palubě v ČíněVideo: AP

 
Článek

Záznamy z černé skříňky naznačují, že pád stroje byl úmyslný. „Letadlo udělalo, co mu někdo v kokpitu řekl,“ citoval list zdroj obeznámený s předběžným hodnocením amerických úřadů. Čínský úřad pro civilní letectví informace nekomentoval. Není ani vyloučeno, že někdo vnikl do kokpitu a zmocnil se řízení letounu.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Trosky havarovaného Boeingu 737

Šest let starý boeing se náhle zřítil z výšky kolem 8800 metrů a zřítil se na horský svah. Kontrola letového provozu se snažila neúspěšně navázat kontakt s posádkou kvůli rychle klesající výšce letadla. Letoun dopadl velkou rychlostí do hornatého terénu, což zpočátku ztížilo hledání černých skříněk. Úřady v druhé polovině dubna uvedly, že zařízení jsou velmi poškozená, což zpomalilo analýzu záznamů.

Letecká společnost China Eastern Airlines uvedla, že vyšetřování nepřineslo důkaz, který by mohl potvrdit či vyvrátit, že letadlo mělo poruchu. Společnost zopakovala své dřívější prohlášení, že všichni členové posádky byli plně kvalifikovaní a v dobré kondici. Aerolinky na zhruba měsíc pozastavily provoz svých Boeingů 737-800 a jejich vzlet znovu povolily v polovině dubna.

Havárie Boeingu v Číně: Kolmý pád bývá u sebevražd

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám