Hlavní obsah

V Libyi zmizelo 2,5 tuny přírodního uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) zjistili, že z místa, které už nekontroluje libyjská vláda, zmizelo asi 2,5 tuny přírodního uranu. MAAE to ve středu sdělila členským státům, uvedla agentura Reuters.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Šéf MAAE Rafael Grossi

Článek

Libye měla v minulosti k dispozici zásoby chemických zbraní a radioaktivního materiálu. O bývalém prezidentu Muammaru Kaddáfím bylo například známo, že měl zásoby vojenského plynu yperitu i uranového koncentrátu, který slouží jako základ k výrobě obohaceného uranu.

Během úterní inspekce zástupci MAAE podle jejího šéfa Rafaela Grossiho zjistili, že deset barelů obsahujících přibližně 2,5 tuny přírodního uranu ve formě uranového koncentrátu, o kterých Libye tvrdila, že jsou uskladněné na daném místě, se na tomto místě nenachází. Agentura pak podnikla „další kroky“, aby zjistila okolnosti odstranění uranu, žádné podrobnosti k tomu ale zatím nezveřejnila.

Rovněž není jasné, kde by se nyní uran mohl nacházet. „Fakt, že se neví o místě, kde se nachází jaderný materiál, může představovat radiologické riziko,“ uvedla agentura.

V Libyi panuje chaos od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Podle plánu OSN se v zemi měly v prosinci 2021 uskutečnit volby, což se ale nestalo. O moc v zemi léta bojují znesvářené administrativy podporované spřízněnými milicemi.

Libyi svírá chaos, elektřina nejde až 18 hodin denně

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám