Hlavní obsah

V Libyi zabili Kaddáfího syna Sajfa Isláma

Tripolis
Aktualizováno

Syn Muammara Kaddáfího Sajf Islám je po smrti. Uvedla to ve čtvrtek agentura DPA s odvoláním na libyjskou televizi. Jednotky libyjské Přechodné národní rady se ho ve čtvrtek pokoušely dopadnout, když se v malé koloně snažil ujet ze Syrty. Al-Džazíra pozdě odpoledne oznámila, že byl dopaden. Jeho otec, plukovník Muammar Kaddáfí, byl zabit ráno.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího syn Sajf Islám hovoří k novinářům v hotelu Rixos

Článek

Tělo Sajfa Islama bylo podle DPA převezeno stejně jako tělo jeho bratra Mutasíma do márnice misurátské nemocnice.

Al-Džazíra krátce předtím oznámila, že byl dopaden a se zraněním na noze odvezen do Misuráty. Podobné informace byly zveřejněny i při dostižení jeho otce, který, jak se později ukázalo, byl zastřelen. CNN uvedla, že Muammar Kaddáfí po dopadení žil a že je to patrné i na pořízených videozáznamech. Zatím není jasné, za jakých okolností skonal.

Informace o smrti Muamara Kaddáfího a jeho syna Mutasíma se objevily kolem poledne. V tu dobu ještě probíhala akce na dostižení Sajfa Isláma.

V koloně unikal ze Syrty

„Sajf Islám se snaží v malém konvoji uniknout ze Syrty. Naši bojovníci je obkličují," řekl vysoký představitel libyjské Přechodné národní rady Abdal Madžíd. K osudu dalšího Kaddáfího syna Mutasíma dodal: "Mutasím byl bojovníky zabit. Pokoušel se klást odpor."

Předseda úřadující libyjské vlády Mahmúd Džibríl podotkl, že má nepotvrzené informace o tom, že se Sajfa Isláma podařilo vystopovat nedaleko Syrty a že jeho konvoj se stal terčem útoku.

Džibríl novinářům řekl, že avizované osvobození Libye, které s osvobozením Syrty povstalci spojovali, bude vyhlášeno ještě dnes nebo nejpozději v pátek. Podle agentury Reuters už Džibríl podal demisi, jak slíbil 3. října. Tehdy řekl, že po dobytí Syrty rezignuje.

Prohlásil také, že požádal Alžírsko o vydání členů Kaddáfího rodiny, aby mohli stanout před soudem. Kaddáfího dcera Ajša, manželka Safíja a synové Hannibal a Muhammad tam utekli po pádu Tripolisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám