Hlavní obsah

V Libyi ožívá otrokářství, pro pašeráky jsou migranti zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál více afrických běženců se při cestě přes Libyi stává obětí pašeráků lidí či ozbrojenců, kteří s nimi obchodují na trzích s otroky, sexuálně je zneužívají a nutí k neplacené práci. Za jejich propuštění zločinci většinou požadují velké výkupné. S odkazem na úterní zprávu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Cesta přes Libyi je mimořádně nebezpečná, přesto jí podstupují tisíce lidí

Článek

Trhy s otroky se podle nich nachází například na parkovištích a v garážích ve městě Sabhá na jihu Libye, přes které bývá pašováno mnoho migrantů.

Jeden migrant se na takovém trhu prodává za 200 až 500 dolarů, tedy 5000 až 12 500 korun. V držení svého kupce zůstává po dobu asi dvou až tří měsíců, řekl novinářům v Ženevě vedoucí mise IOM v Libyi Usmán Bilbijsí.

Znásilňované ženy

Většina migrantů, kteří se stanou obětí těchto zločineckých organizací je nucena zadarmo pracovat v zemědělství. "V případě žen jsme slyšeli hodně o špatném zacházení, znásilňování a nucené prostituci," řekl Bilbijsí.

Běženci, z nichž většina pochází z Nigérie, Senegalu a Gambie, se dostávají do zajetí při cestě na sever Libye, směrem ke Středozemnímu moři, odkud se mnozí snaží dostat lodí do Itálie.

Cesta je však nebezpečná a běženci se mohou stát obětí ozbrojenců a pašeráků lidí, kteří po nich výměnou za to, že jim umožní pokračovat v cestě, požadují peníze.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Kolik lidí vlastně utonulo cestou do Evropy není známo.

Některé migranty, kteří nemají peníze, aby za své propuštění zaplatili, únosci nechávají vyhladovět či je zavraždí. Když běženec zemře či je propuštěn, je místo něj podle IOM koupen nový.

Migranti bývají pohřbíváni v bezejmenných hrobech a jejich rodiny se tak o jejich osudu nemají jak dozvědět.

Masové hroby

"Víme, že běženci, kterých se zmocní pašeráci lidí, čelí podvýživě, sexuálnímu zneužívaní, někdy se stávají i obětí vraždy," napsal ve zprávě ředitel operací z IOM Mohammad Abdiker. "Slyšeli jsme, že v poušti jsou masové hroby," pokračoval.

Hlavní trasa afrických migrantů, kteří se snaží doplavit do Evropy, vede přes Libyi. V posledních třech letech se na tuto cestu každý rok vydalo 150 000 osob.

Odhaduje se, že letos se do Itálie doplavilo 26 886 migrantů, což je o 7000 více než stejnou dobou loni. Přes 600 migrantů podle oficiálních údajů při cestě utonulo. Kolik běženců přišlo o život při cestě přes libyjskou poušť, však zůstává nejasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám