Hlavní obsah

V Kyrgyzstánu se zřítilo americké vojenské letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek
Aktualizováno

Tankovací letoun amerického letectva KC-135 Stratotanker havaroval na severu Kyrgyzstánu nedaleko kyrgyzsko-kazašské hranice. Oznámila to místní média. Letadlo, které zajišťuje doplňování paliva pro stroje operující v Afghánistánu, podle zatím nepotvrzených informací explodovalo ve vzduchu.

Článek

"Letoun zmizel z obrazovky radaru. Je to letoun pro doplňování paliva KC-135," sdělil agentuře Reuters zdroj z kyrgyzského ministerstva pro mimořádné události. Stroj se po dopadu rozlomil na tři kusy. Na palubě bylo podle agentury KirTAG v době havárie pět lidí, o jejich osudu zatím nejsou žádné informace.

Trosky tankovacího letadla zapálily step na ploše asi jednoho čtverečního kilometru. Podle vyšetřovatelů mohla být příčinou havárie silná bouře.

Stroj zmizel z radarů poblíž vesnice Čaldovar vzdálené 90 kilometrů od letiště Manas, odkud vzlétl. Na místě zasahují pracovníci kyrgyzského ministerstva pro mimořádné situace a američtí vojenští experti. Na místo se dostavil kyrgyzský ministr pro mimořádné situace Kubatbek Boronov, zvláštní zasedání vlády kvůli neštěstí svolal premiér Žantoro Satybaldijev.

Základna Manas leží na předměstí hlavního města Biškeku v sousedství civilního letiště. Nedaleko od ní se nachází ruská vojenská základna Kant.

Letouny Boeing KC-135 Stratotanker využívají americké stíhačky k tankování za letu. Nádrže v trupu a v křídlech letadla mohou obsahovat až 86 tun paliva. Stroje konstrukčně vycházejí z dopravního Boeingu 707 z šedesátých let a po půl století jsou hlavními letouny USAF určenými pro tento účel. Jejich flotila stárne, ovšem dodávky nových strojů KC-46 odvozené z dopravních Boeingů 767, které by je nahradily, se dlouho odkládaly. Důvodem bylo opakované rušení tendru. Letos se proto začala testovat úprava, která by měla prodloužit životnost stratotankerů roku roku 2040.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám