Hlavní obsah

V Jižní Koreji se srazily dva letouny, čtyři mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Při výcviku se v pátek v Jižní Koreji srazila dvě cvičná dvoumístná letadla KT-1. Zemřeli oba civilní instruktoři i oba pilotní žáci, nadporučíci.

BEZ KOMENTÁŘE: Dva letouny jihokorejského letectva se srazily během výcviku, navzdory katapultáži nikdo nepřežilVideo: AP

 
Článek

Stroje postupně odstartovaly ze základny u Sačchonu na jihovýchodě země. Ke kolizi došlo v 13:37 místního času (6:37 SELČ), asi pět minut po vzletu prvního stroje šest kilometrů od základny, uvedlo jihokorejské letectvo. Trosky strojů dopadly na rýžoviště, uvedla agentura Jonhap, část trosek ale zapálila střechu kostela. Požár se podařilo rychle uhasit. Na místě zasahovalo 62 hasičů a záchranářů.

Všichni lidé na palubách se katapultovali, ale život jim to nezachránilo. Byla nalezena jejich těla.

Foto: Profimedia.cz

Z místa dopadu cvičných letadel KT-1 stoupal dým.

KT-1 jsou první vojenská letadla vyvinutá v Jižní Koreji. K výcviku se používají od roku 2000. Ve výzbroji jich má jihokorejské letectvo 105, z toho 20 ve verzi KO-1 určené k útokům na pozemní cíle.

Stroje si objednaly Peru, Indonésie, Senegal a Turecko, které na základě tohoto typu vyvinulo vlastní TAI Hürkus.

Foto: Profimedia.cz

Vrak jednoho z havarovaných strojů KT-1

Stejně jako podobné letouny Tucano a Supertucano nebo stroje Pilatus PC-7 a PC-9 a z něj odvozené Texany II jsou KT-1 jednomotorové dvoumístné dolnoplošníky, kde piloti sedí za sebou. Pohání je turbovrtulový motor PT-6.

Reklama

Výběr článků

Načítám