Hlavní obsah

V Jemenu udeřila cholera, v metropoli Saná platí stav nouze

Úřady v jemenské metropoli Saná, kterou ovládá ozbrojené hnutí šíitských Húsíů, vyhlásily stav nouze kvůli epidemii cholery, která už zabila desítky lidí. Tamní ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters vyzvalo humanitární organizace a další poskytovatele pomoci, aby pomohli s bojem proti epidemii a odvrátili „bezprecedentní katastrofu”.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Pacienti s cholerou

Článek

Jemen sužuje konflikt mezi menšinovými šíity, podporovanými Íránem, a vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího, podporovanou arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií a Západem. Vyžádal si už životy více než 10 tisíc lidí, které zabily především téměř každodenní nálety.

Vládní jednotky mají pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

V Jemenu je v provozu jen málo lékařských zařízení a dvě třetiny populace podle OSN nemají přístup k pitné vodě.

Průjmové onemocnění od 27. dubna zabilo 51 lidí, oznámila ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO). Podezření na choleru je u dalších 2752 lidí a u 58 už byla nákaza potvrzena.

Epidemie nejhůř zasáhla právě hlavní město a okolí, ale případy jsou hlášeny také z dalších velkých měst, jako jsou Hudajdá, Táiz a Aden. Podle WHO žije v oblastech s vysokým rizikem přenosu cholery 7,6 miliónu lidí.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám