Hlavní obsah

V jaderném komplexu v KLDR došlo k aktivitě, nejspíš kvůli výrobě dalšího plutonia

V severokorejském jaderném komplexu Jongbjon běží od konce února tepelná elektrárna, která poskytuje energii i páru radiochemické laboratoři. V té se mimo jiné zpracovává vyhořelé palivo z reaktoru na plutonium, které je využitelné v jaderných bombách a hlavicích. Na základě analýzy satelitních snímků to uvedl specializovaný web 38North, který se věnuje dění v KLDR.

Satelitní záběr jaderného komplexu v Jongbjonu v KLDR

Článek

Aktuální doba běhu tepelné elektrárny je mnohem delší než v minulých letech, kdy se zřejmě jen prováděla údržba.

Odpovídá spíše době z let 2003, 2005, 2009 a 2016, kdy se vždy po dobu půl roku zpracovávalo 50 tun vyhořelého paliva na plutonium. Experti odhadují, že KLDR zbylo po jaderných testech asi 40 kilogramů plutonia.

Experimentální pětimegawattový reaktor v Jongbjonu sice není od roku 2018 v provozu, experti ale přepokládají, že poslední dávka vyhořelého paliva buď zůstala v jádru reaktoru, nebo je na skládce vyhořelého paliva. Jde asi o 50 tun materiálu.

KLDR pokračuje v produkci jaderného materiálu. I přes slib Trumpovi

Svět

V radiochemické laboratoři je hlavní linka na zpracování vyhořelého paliva, která umožňuje oddělit plutonium.

Také se ale používá pro ukládaní a zpracování radioaktivního odpadu. Během zpracování vznikají desítky tun dusičnanu uranylu UO2(NO3)2, který se musí zpracovat na práškový oxid uranu.

Satelitní záběry také ukazují, že z uhelné elektrárny opodál stoupá dým, kouř přitom stoupá i z velké budovy radiochemické laboratoře, což se v minulosti dělo jen tehdy, když se zpracovávalo vyhořelé palivo.

Termální analýza, provedená expertní skupinou Beyond Parallel ze záběrů z března, ukázala, že teplo uniká z hlavní budovy na zpracování vyhořelého paliva, ze sousední ventilační budovy a z budovy, kam se ukládá vyhořelé palivo.

U severokorejského jaderného reaktoru v Jongbjonu jsou dvě podzemní zařízení

Svět

Nelze ale vyloučit že v laboratoři probíhá jen zpracování dusičnanu uranylu, protože chybí jeden důkaz o zpracování vyhořelého paliva, kterým je pohyb vozidel převážejících vyhořelé palivo.

Je však možné, že jeho převoz proběhl už dříve nebo se uskutečnil v noci. Ani specializované vagóny nebyly vidět u laboratoře, ale pohybovaly se po komplexu v Jongbjonu.

Server 38North upozorňuje, že experimentální 5MW reaktor je sice mimo provoz od roku 2018, kdy se domluvili na omezení jaderných aktivit americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ale provádí se na něm pravidelná údržba, takže může být kdykoli spuštěn.

Severní Korea vyrobila nové jaderné bomby

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám