Hlavní obsah

V Indii se po povodni pokoušejí zachránit desítky lidí z tunelu

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Indii se pokoušejí zachránit z tunelu asi 35 lidí, které tam v neděli uvěznila povodeň po protržení hráze, když do přehrady spadl kus himálajského ledovce, uvedla stanice BBC. Podle ní si tragédie vyžádala už 28 obětí. Agentura AP uvádí, že se dál pohřešuje 165 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii pokračuje pátrání po obětech po protržení přehradyVideo: AP

 
Článek

Stovky záchranářů stále prohledávají rokle a údolí na severu Indie zasažené povodní. Jejich úsilí se soustřeďuje na tunel, kde mohou být uvězněni lidé. U přehrady byly vybudovány dva tunely, jeden dlouhý 8,3 km měl přivádět k hydroelektrárně Tapovan Višnugad vodu. Druhý dlouhý 3,8 km měl odvádět bahno a naplaveniny z přehrady do řeky Dhauliganga. Vstupy do obou tunelů zablokovala povodeň, která nesla kameny a bahno.

Někdo zařval, ať vypadneme. Pak se začala valit voda, popsal Ind protržení přehrady

Svět

Z kratšího tunelu se podařilo vysvobodit dvanáct dělníků. V delším je ale podle ministerského předsedy indického státu Uttárakhand Trivendry Singha Ravata uvězněno asi 35 dělníků: „Pokoušíme se vrtat chodbu a dostat se k nim po provazu.“

Záchranáři, kteří už do tunelu pronikli, se museli vrátit kvůli množství řídkého bahna, uvedli příslušníci indo-tibetské pohraniční stráže, kteří také se záchranou pomáhají.

Foto: Rishabh R. Jain, ČTK/AP

Zbytky přehrady Tapovan zničené při povodni

S dělníky v tunelu není od nedělní katastrofy spojení a není ani jasné, ve které části tunelu mohou být a zda jsou všichni pohromadě.

Katastrofu v neděli způsobilo odtrhnutí kusu ledovce pod druhou nejvyšší indickou horou Nandá Déví, který se pak zřítil do řeky. Ohromná masa vody následně zničila jednu menší přehradu s vodní elektrárnou a druhou větší poškodila. Povodeň zdevastovala také domy, silnice a mosty v okolí řek Dhauliganga a Alaknanda.

Odlomený kus ledovce způsobil v Indii protržení přehrady

Svět

Na místo se vypravili také vědci, kteří se snaží zjistit, co způsobilo odlomení ledovce a záplavy. Hovoří se o lavině nebo uvolnění nahromaděné vody. Odborníci rovněž zmiňují klimatické změny, jelikož ledovce se kvůli vyšším teplotám zmenšují a jsou méně stabilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám