Hlavní obsah

V Indii pátrají po učiteli, který kvůli pravopisné chybě ubil studenta k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Indii pátrá po učiteli, který je obviněný z toho, že kvůli pravopisné chybě ubil k smrti studenta patřícího k nejnižší kastě, tzv. nedotknutelných. Incident v zemi vyvolal řadu násilných protestů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál ve městě Auraiya v severoindickém státě Uttarpradéš.

Podle stížnosti, s níž se na policii obrátil studentův otec Nikhil Dohre, středoškolský učitel počátkem září jeho syna udeřil tyčí a kopal, dokud neupadl do bezvědomí. Stát se to mělo poté, co při zkoušce chybně napsal slovo „sociální“.

V Indii dvakrát znásilnil nezletilou, nakonec ji zabil

Svět

„Rodina říká, že chlapce před několika týdny zbil jeho učitel za to, že udělal pravopisnou chybu. Nyní to rodina nazvala kastovním zločinem z nenávisti,“ uvedla k tomu reportérka al-Džazíry Pavni Mittalová.

Nedotknutelní

Indická společnost je rozvrstvena do sekt, nejníže na společenském žebříčku je opovrhovaná skupina tzv. nedotknutelných, někdy nazývaná také jako páriové nebo dalitové. Tato sekta, k níž dle odhadů náleží přes 160 milionů lidí, je po staletí vystavena předsudkům a diskriminaci spočívající mj. v bití či znásilňování. Podle místní hinduistické tradice se lidé jako nedotýkatelní rodí za trest za hříchy, které spáchali v minulých životech .

Patnáctiletý chlapec podlehl svým zraněním v nemocnici na severu Uttarpradéše v pondělí, obviněný učitel mezitím zmizel. „Je na útěku, ale my ho brzy zatkneme,“ řekl agentuře AFP policejní důstojník Mahendra Pratap Singh.

Ve městě Auraiya, kde k incidentu došlo, vypukly násilné protesty, jejichž účastníci požadují zatčení učitele před zpopelněním chlapcova těla. Stovky lidí vyšly v pondělí do ulic a zapálily policejní vozidlo. Asi tucet demonstrantů bylo zatčeno, uvedl policista Singh.

V Indii zavraždili nedotknutelné kvůli dluhu 15 rupií za sušenky

Svět

„Použili jsme sílu k potlačení davu a situace se brzy dostala pod kontrolu,“ řekl novinářům policejní superintendant Charu Nigam.

Mittalová vysvětlila, že v Indii roste hněv vůči kastovnictví a mezikastovnímu násilí.

Riya Singhová, spoluzakladatelka organizace Dalit Women Fight (Boj za nedotknutelné ženy), řekla Al-Džazíře, že incident je „odrazem zakořeněné kastovní nenávisti, kterou lidé z vyšších nebo dominantních kast vůči nedotknutelným chovají“.

Romové pocházejí z indické kasty nedotknutelných, tvrdí genetická studie

Evropa

„Nenávist je stále tak silná, že se rozšiřuje i na malé děti a končí jejich zabíjením,“ řekla. Singhová je přesvědčená, že země by měla přijmout fakt, že existuje kastovní zaujatost a že lidé používají zločin a násilí k ospravedlnění své kastovní zaujatosti. „Jedině s tímto uznáním se můžeme posunout vpřed,“ uvedla.

Reklama

Související články

Indickou studentku podruhé hromadně znásilnili

Jednadvacetiletá studentka z indického státu Harijána se zotavuje z hromadného znásilnění skupinou pěti mužů. Někteří z nich ji takto znásilnili už před třemi...

Výběr článků

Načítám